Το «μαγικό χάπι» της μακροζωίας – Αυτά είναι τα 7 κλειδιά
Οι άνθρωποι αναζητούν το μυστικό της αθανασίας για χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, η αναζήτηση αυτή οδηγεί κάποιους να κοιμούνται έναν υπερβαρικό θάλαμο, να πειραματίζονται με την κρυοθεραπεία ή να καταφεύγουν στο υπέρυθρο φως.
Οι περισσότεροι ειδικοί στη γήρανση δεν πιστεύουν ότι αυτές οι λύσεις μπορούν πραγματικά να επεκτείνουν τα όρια της ανθρώπινης ζωής. Αυτό που πιστεύουν είναι ότι υιοθετώντας μερικές απλές συμπεριφορές, πολλοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φτάνοντας τα 80, τα 90 και ακόμη και τα 100 χρόνια σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.
«Οι άνθρωποι αναζητούν το μαγικό χάπι», λέει στους New York Times ο Dr Luigi Ferrucci, ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση των ΗΠΑ, «και το μαγικό χάπι είναι ήδη εδώ».
Ακολουθούν επτά συμβουλές από γιατρούς για το πώς να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας:
1. Κινηθείτε περισσότερο
Το νούμερο ένα πράγμα που συνέστησαν οι ειδικοί ήταν να παραμείνετε δραστήριοι. Αυτό συμβαίνει επειδή πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η σωματική δραστηριότητα διατηρεί την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα υγιή και παρέχει προστασία από πολλές χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν το σώμα και το μυαλό. Ενισχύει επίσης τους μύες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων των ηλικιωμένων.
«Εάν αφιερώσουμε μερικά από τα ενήλικα χρόνια μας χτίζοντας τη μυϊκή μας μάζα, τη δύναμή μας, την ισορροπία μας, την καρδιαγγειακή μας αντοχή, τότε καθώς το σώμα γερνάει, ξεκινάμε από ένα πιο δυνατό σημείο για οτιδήποτε πρόκειται να ακολουθήσει», είπε η Δρ. Chang, καθηγήτρια ιατρικής με ειδίκευση στη γηριατρική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Η καλύτερη άσκηση είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα απολαμβάνετε να κάνετε με συνέπεια. Ούτε χρειάζεται να κάνετε πολλά – η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα, που σημαίνει ότι απλώς το περπάτημα για λίγο περισσότερο από 20 λεπτά την ημέρα είναι ευεργετικό.
2. Φάτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Οι ειδικοί δεν συστήνουν μια συγκεκριμένη δίαιτα έναντι μιας άλλης, αλλά γενικά συμβούλευαν να τρώτε με μέτρο και να επιλέγετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα καλό μοντέλο για υγιεινή διατροφή και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και άνοιας.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική για τη μακροζωία, αλλά για τον Dr. John Rowe, καθηγητή υγείας και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αυτό είναι λιγότερο ανησυχητικό, ειδικά καθώς οι άνθρωποι μπαίνουν σε μεγάλη ηλικία. «Πάντα ανησυχούσα περισσότερο για τους ασθενείς μου που έχασαν βάρος συγκριτικά με αυτούς που πήραν», είπε ο Dr. Rowe.
3. Κοιμηθείτε αρκετά
Ο ύπνος μερικές φορές παραβλέπεται, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανση. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η ποσότητα ύπνου κατά μέσο όρο κάθε βράδυ σχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου περισσότερο από οποιαδήποτε αιτία και ότι ο σταθερός ύπνος καλής ποιότητας μπορεί να προσθέσει αρκετά χρόνια στη ζωή ενός ατόμου. Ο ύπνος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου: Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, χρειάζονται περισσότερο ύπνο παρά λιγότερο», είπε η Dr. Alison Moore, καθηγήτρια ιατρικής και επικεφαλής γηριατρικής, γεροντολογίας και παρηγορητικής φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Συνιστώνται γενικά επτά έως εννέα ώρες, πρόσθεσε.
4. Μην καπνίζετε ή πίνετε πολύ
Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για κάθε είδους θανατηφόρες ασθένειες. «Δεν υπάρχει καμία δόση καπνού τσιγάρου που να σας κάνει καλό», τόνισε ο Dr. Rowe.
Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πόσο επιβλαβής είναι και η υπερβολική χρήση αλκοόλ. Περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες – και πιθανώς ακόμη λιγότερο από αυτό – αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και κολπική μαρμαρυγή, ηπατική νόσο και επτά τύπους καρκίνου.
5. Διαχειριστείτε τις χρόνιες παθήσεις σας
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν υπέρταση, το 40% έχει υψηλή χοληστερόλη και περισσότερο από το ένα τρίτο έχει προδιαβήτη. Όλες οι υγιεινές συμπεριφορές που αναφέρονται παραπάνω θα βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων και θα αποτρέψουν την εξέλιξή τους σε ακόμη πιο σοβαρές ασθένειες, αλλά μερικές φορές οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές. Γι’ αυτό οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας για να κρατάτε τα πράγματα υπό έλεγχο.
6. Δώστε προτεραιότητα στις σχέσεις σας
Η ψυχολογική υγεία συχνά βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη σωματική, αλλά ο Dr. Chang είπε ότι είναι εξίσου σημαντική. «Η απομόνωση και η μοναξιά είναι τόσο επιβλαβείς για την υγεία μας όσο το κάπνισμα», είπε, προσθέτοντας ότι «αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού».
Ο Dr. Rowe λέει στους φοιτητές ιατρικής σχολής που διδάσκει, ότι ένας από τους καλύτερους δείκτες για το πόσο καλά θα τα πάει ένας ηλικιωμένος ασθενής σε έξι μήνες είναι να τον ρωτήσουν «πόσους κοντινούς ανθρώπους του έχει δει την τελευταία εβδομάδα».
7. Καλλιεργήστε μια θετική νοοτροπία
Ακόμη και η θετική σκέψη μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οι άνθρωποι που βαθμολογούνται υψηλά σε τεστ αισιοδοξίας ζουν 5 έως 15% περισσότερο από τους ανθρώπους που είναι πιο απαισιόδοξοι.
Εάν έπρεπε να επιλέξετε μια υγιεινή πρακτική για μακροζωία, «κάντε κάποιο είδος γυμναστικής», σημείωσε ο Dr. Moore. «Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε επικεντρωθείτε στο να είστε θετικοί».
moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times
Διαβάστε επίσης:
Οδηγός σχέσεων: Πόσες ώρες χρειάζονται για να κάνεις έναν νέο φίλο;
Τι σημαίνει η φιλοσοφία «delulu» που ακολουθεί η Gen Z;
Πόσο χρόνο πρέπει να ξοδεύουμε στα social media – Σύμφωνα με έναν ειδικό της ευτυχίας