Life & Arts Κυριακή 5/11/2023, 16:50
LIFE & ARTS

Πώς να είστε πιο πειστικοί – 2 τρόποι που χρησιμοποιούν άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Πώς να είστε πιο πειστικοί – 2 τρόποι που χρησιμοποιούν άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Είτε πρόκειται να ζητήσετε από έναν γείτονα μια χάρη είτε να αναπροσανατολίσετε έναν συνάδελφο, το να είστε πειστικοί στην επαγγελματική ή προσωπική σας ζωή είναι μια χρήσιμη δεξιότητα.

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), είναι κατά κανόνα καλύτεροι στο να πείθουν τους άλλους να δουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, λέει ο Matt Abrahams, λέκτορας οργανωσιακής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ακολουθούν δύο πράγματα που κάνουν καλύτερα από τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Abrahams.

1. Αφαιρούν τους όποιους περιορισμούς

Όταν κάποιος αποφασίζει αν θα κάνει ή όχι μια αλλαγή, πιθανότατα αξιολογεί δύο παράγοντες: τις προωθητικές δυνάμεις και τις ανασχετικές δυνάμεις.

Οι προωθητικές δυνάμεις είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να κάνετε κάτι. Οι δυνάμεις περιορισμού είναι τα αντιληπτά εμπόδια που θα αντιμετωπίσετε.

«Θα μπορούσα να σας δώσω όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνετε κάτι, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό λόγω των ανασταλτικών δυνάμεων», λέει ο Abrahams. «Κάποιος με υψηλό EQ μπορεί να επικεντρωθεί στις ανασταλτικές δυνάμεις» και πώς να τις αντιμετωπίσει ή ακόμη και να τις εξαλείψει.

Ας πούμε ότι παρατηρείτε έναν φίλο σας να έρχεται αντιμέτωπος με το άγχος και θέλετε να τον πείσετε να δοκιμάσει το διαλογισμό. Αντί να τους πείτε όλα τα οφέλη του διαλογισμού, θα μπορούσατε να προσφερθείτε δοκιμάσετε μαζί.

2. Γνωρίζουν τι είναι σημαντικό για τον συνομιλητή τους

«Οι άνθρωποι με υψηλό EQ προσπαθούν να συνδέσουν πράγματα που ήδη κάνετε με αυτά που ζητούν να κάνετε», λέει ο Abrahams.

Αυτό τους βγαίνει πιο φυσικά επειδή είναι καλοί στο να κάνουν ερωτήσεις και να θυμούνται λεπτομέρειες για τη ζωή των άλλων ανθρώπων.

Ας πούμε ότι ετοιμάζετε μια παρουσίαση και χρειάζεστε κάποιον να σχεδιάσει οπτικό υλικό για εσάς. Ένα άτομο με υψηλό EQ θα μπορούσε να θυμηθεί ότι ένας συνάδελφος του είπε πρόσφατα ότι ψάχνει για περισσότερες ευκαιρίες γραφιστικού σχεδιασμού και να του ζητήσει βοήθεια.

«Οι άνθρωποι με υψηλό EQ καταλαβαίνουν καλύτερα τι είναι σημαντικό για τους άλλους ανθρώπους», λέει. «Είναι ευαίσθητοι και θυμούνται τι κάνουν οι άνθρωποι».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε ευτυχισμένα, επιτυχημένα παιδιά; Η συμβουλή είναι μία

Γιατί να πάρετε σύνταξη όταν μπορείτε να γίνετε σταρ των social media;

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά τον αθλητισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News