Το ταξίδι βγήκε πιο ακριβό απ’ ό,τι περίμενες – Πώς να μην ξανασυμβεί
Με τις θερινές διακοπές να πλησιάζουν και τις τιμές να έχουν ανέβει αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια είναι εύκολο να «παρασυρθείτε» και να κάνετε σχέδια για αποδράσεις, τα οποία μόνο εκ των υστέρων καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε να βγάλετε οικονομικά.
«Επί πολύ καιρό, είχα αυτό το ιδεολογικό ζήτημα και αισθανόμουν ότι δεν ήμουν αξιόλογη, διότι δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να πάω ένα τριήμερο», δήλωσε στους New York Times η Teodora Pirciu, ανακαλώντας μία εκδρομή προ δεκαετίας, όπου επέμενε να κεράσει τον σύντροφό της ένα φαγητό και τελικά απορρίφθηκε η κάρτα της για ανεπαρκές υπόλοιπο. Η Pirciu αποφάσισε μετά από χρόνια ότι δεν χρειάζεται να δείξει πως έχει μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα από την πραγματική.
Παράλληλα, όμως, υπάρχουν τεχνικές, ώστε να αποφύγει κανείς εκ των προτέρων την οικονομική πίεση στα ταξίδια του:
Πριν πάτε: Κάντε ρεαλιστικό προϋπολογισμό
«Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο εγωισμός και η υπερηφάνεια στις αποφάσεις για τη διαχείριση οικονομικών. Λέγοντας ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα, για πολλούς είναι σαν να λες “είμαι μια αποτυχία”», υποστηρίζει ο Chris Browning του podcast «Popcorn Finance».
Ωστόσο, προτού συμφωνήσετε να πάτε σε ένα ταξίδι θα πρέπει να είστε ρεαλιστικοί για το κόστος. Ορισμένοι αφήνουν εκτός προϋπολογισμού ορισμένα έξοδα -όπως τη μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο, τα διόδια και τη στάθμευση- διότι θέλουν να πιστέψουν ότι το ταξίδι μπορεί να βγει.
Ο Browning προτείνει να ανατρέξετε σε κάποια προηγούμενη εκδρομή και να κοιτάξετε τα έξοδά σας. Στη συνέχεια και εφόσον συζητήσετε με τα άτομα, με τα οποία θα ταξιδέψετε, μπορείτε να κάνετε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, αντί να πείτε ψέματα ή δικαιολογίες γιατί δεν θέλετε να ακολουθήσετε την παρέα σας σε κάποια ακριβή δραστηριότητα ή γενικά σε κάποιον ακριβό προορισμό, προσπαθήστε να δώσετε κάποια πιο προσιτή εναλλακτική.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού: Όταν συνειδητοποιείτε ότι δεν βγαίνει οικονομικά
Στα ταξίδια προκύπτουν συνήθως έκτακτα έξοδα, τα οποία, όμως μπορείτε να αντισταθμίσετε στις επόμενες ημέρες. Για τον σκοπό αυτό είναι χρήσιμα τα apps, όπως το Splitwise, που καταγράφουν και μοιράζουν ανάλογα τα έξοδα της παρέας.
Εκτός αυτού όμως καλό θα ήταν να κάνετε έναν προσωπικό ημερήσιο προϋπολογισμό, ώστε να ξέρετε εάν θα πρέπει να αποφύγετε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Μία άλλη στρατηγική είναι να προσφέρετε κάτι στο ταξίδι, αντί να αποφύγετε μία δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η ταξιδιωτική συντάκτρια Oneika Raymond, δήλωσε στους New York Times πως σε προηγούμενο ταξίδι μία από τις φίλες της, η οποία εργάζεται ως baby sitter, προσφέρθηκε να προσέξει τα παιδιά για μία νύχτα και ως αντάλλαγμα οι γονείς κάλυψαν ένα μέρος των διανυκτερεύσεών της.
Τελευταία επιλογή: Να πείτε όχι στο ταξίδι
Μερικές φορές αξίζει να σκεφτείτε εάν πρέπει να πείτε όχι στο ταξίδι. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να σκεφτείτε πόσο σημαντικές είναι για εσάς οι διακοπές σε αυτή την περίοδο και πόσο αξίζει να έρθουν σε βάρος των οικονομικών σας.
Η ειδικός στη διαχείριση οικονομικών, Lauren Bowling, δήλωσε στους New York Times ότι στο «ζύγισμα» αυτό μπορεί να βοηθήσει εάν έχετε θέσει συγκεκριμένους στόχους. Εάν για παράδειγμα θέλετε να αγοράσετε σπίτι μέσα στον επόμενο χρόνο, τότε ίσως δείτε πως οι διακοπές δεν «χωρούν» στον οικονομικό σας σχεδιασμό. Επίσης, υπενθυμίζει ότι μερικές φορές μπορεί να έχετε ανάγκη να μείνετε σπίτι για να ξεκουραστείτε και δεν είναι απαραίτητο να πάτε διακοπές.
moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times
Διαβάστε επίσης:
Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα από τις διακοπές σου τον φετινό Αύγουστο
Οι επιβάτες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα – Η τακτική που μισούν οι αεροπορικές
Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι (και θα παραμείνουν) ακριβά;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News