Life & Arts Σάββατο 9/01/2021, 07:20
LIFE & ARTS

Η εισβολή στο Καπιτώλιο ακυρώνει την κυκλοφορία βιβλίου

Η εισβολή στο Καπιτώλιο ακυρώνει την κυκλοφορία βιβλίου

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο αλλά τώρα έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την έκδοση του βιβλίου του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζος Χόλεϊ, ο οποίος υποστηρίξε μέχρι την τελευταία στιγμή τις θέσεις του Ντόνταλντ Τραμπ περί δήθεν παράτυπης εκλογικής διαδικασίας και θεωρείται ένας από τους πολιτικούς υποκινητές των επεισοδίων στο Καπιτώλιο.

 Ο 41χρονος Χόλεϊ, αναδυόμενο αστέρι των Ρεπουμπλικανών, με σπουδές στα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Γέιλ, είχε συμφωνήσει με τον ιστορικό εκδοτικό οίκο την κυκλοφορία του non fiction βιβλίου «The Tyranny of Big Tech» τον επόμενο Ιούνιο, ένα θέμα αρκετά σοβαρό και πιασάρικο για να υποστηρίξει ο γερουσιαστής την πολιτική του καριέρα. Ωστόσο, η επίμονη στάση του γερουσιαστή να υποστηρίζει τη θέση του Τραμπ περί εκλογικής απάτης και η πρόκληση της σχετικής συζήτησης στην αμερικάνικη Γερουσία αλλά και ο θερμός χαιρετισμός του προς τους διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο, υψώνοντας τη γροθιά του, άλλαξαν τις αρχικές δεσμεύσεις του εκδοτικού οίκου.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο οίκος Simon & Schuster αποκάλυψε την απόφαση του να ακυρώσει την επικείμενη έκδοση του βιβλίου. «Δεν καταλήξαμε εύκολα σε αυτή την απόφαση. Ως εκδότες η αποστολή μας είναι πάντα να υποστηρίζουμε διαφορετικές φωνές και οπτικές. Την ίδια ώρα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν την ευρύτερη δημόσια ευθύνη μας ως πολίτες και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τον γερουσιαστή Χόλεϊ μετά τον ρόλο του σε αυτό που μετατράπηκε σε μια επικίνδυνη απειλή για τη δημοκρατία και την ελευθερία μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Χόλεϊ αντέδρασε αμέσως στο τουίτερ χαρακτηρίζοντας την απόφαση του εκδοτικού οίκου «Οργουελιανή» και πρόσθεσε ότι θα κινηθεί δικαστικά. «Αυτή είναι η Αριστερά που ακυρώνει όποιον δεν εγκρίνει. Θα πολεμήσω αυτή την ακύρωση με όποιον τρόπο μπορώ. Θα σας δω στο δικαστήριο».

Βέβαια, πρέπει να προσθέσουμε, ότι η ακύρωση της κυκλοφορίας του βιβλίου του είναι ίσως ο μικρότερος πονοκέφαλος για τον πολιτικό του Μιζούρι. Το κόμμα του αρχίζει και τον απομονώνει, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ είπε ότι δεν θα ξεχαστούν όσοι συντάχθηκαν πίσω από τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία θέσεις του Τραμπ, ενώ ο πολιτικός του μέντορας, ο πρώην γερουσιαστής του Μιζούρι Τζον Ντάνφορθ, δήλωσε στο Associated Press ότι η στήριξη που πρόσφερε στον Χόλεϊ «ήταν η χειρότερη απόφαση της ζωής μου».  

Για τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster δεν είναι η πρώτη φορά που «σπάει» ένα συμβόλαιο για πολιτικούς λόγους. Το έκανε και πριν από λίγα χρόνια με τον ακροδεξιό σχολιαστή και αρθρογράφο Μίλο Γιαννόπουλος. Ο εκδοτικός οίκος εξέδωσε πρόσφατα τα βιβλία της ανιψιάς του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, της Μαίρης Τραμπ, «Too Much and Never Enough» και του πρώην συμβούλου ασφαλείας Τζον Μπόλτον «The Room Where It Happened». Και τα δύο βιβλία εξόργισαν τον Ντόναλντ Τραμπ.  

Με πληροφορίες από AP, The Guardian, The Bookseller

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News