Αυτές είναι οι πιο ακριβές στέψεις στη βρετανική ιστορία
Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες στέψεις της βρετανικής μοναρχίας, ήταν σχετικά ταπεινές, σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, με το πέρασμα του χρόνου και καθώς η δύναμη της εν λόγω μοναρχίας μεγάλωνε, τόσο μεγάλωνε και η μεγαλοπρέπεια της τελετής στέψης. Το κόστος συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Το ερώτημα όμως είναι, ποιος ξόδεψε τα περισσότερα;
Ακολουθούν οι τέσσερις πιο ακριβές στέψεις:
1. Βασίλισσα Βικτώρια
Μόλις 19 ετών όταν στέφθηκε στις 28 Ιουνίου 1838, η στέψη της βασίλισσας Βικτώριας ήταν σκέτη καταστροφή.
Με κόστος 70.000 λίρες (6,2 εκατ. λίρες σε σημερινά χρήματα), η στέψη της Βικτώριας, είχε τόσα λάθη που οι ιστορικοί επιφορτίστηκαν με το να ανατρέξουν σε προηγούμενες στέψες, μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους, με στόχο τη δημιουργία της πιο δομημένης παράδοσης, που ακολουθείται σήμερα.
Παρά τα όλα ζητήματα, η δημόσια υποδοχή για τη στέψη της βασίλισσας Βικτώριας ήταν συντριπτικά θετική. Χάρη στις νέες σιδηροδρομικές υποδομές, το πρόσφατα προσβάσιμο Λονδίνο κατακλύστηκε από πλήθη που ταξίδεψαν από όλη τη χώρα για να δουν τη νέα μονάρχη. Οι δρόμοι ήταν τόσο γεμάτοι, που η ίδια η Βικτώρια λέγεται ότι ανησυχούσε για την ασφάλεια όσων είχαν στηθεί για να την δουν.
2. Βασιλιάς Γεώργιος Δ’
Όταν ο βασιλιάς Γεώργιος Δ’ στέφθηκε τελικά βασιλιάς στις 19 Ιουλίου 1821, μάλλον οι εμπλεκόμενοι ανακουφίστηκαν. Επισκιασμένη από τις νομικές διαδικασίες μεταξύ του βασιλιά Γεωργίου Δ’ και της συζύγου του, Καρολίνας του Μπράνσγουικ, η στέψη καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο. Ωστόσο, η αναβολή δεν φάνηκε να επηρεάζει τη στέψη, καθώς αποδείχθηκε ιδιαίτερα πλουσιοπάροχη.
Κοστίζοντας συνολικά 238.000 λίρες (21 εκατ. λίρες σε σημερινά χρήματα), τα υπερβολικά γούστα και ο τρόπος ζωής του King George επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την τελετή. Τα έξοδα περιελάμβαναν ανακαινίσεις και έπιπλα αξίας 17.000 λιρών για το Αβαείο του Westminster, 45.000 λιρών για κοστούμια και στολές, 112.000 λιρών σε κοσμήματα και πανοπλίες και 25.000 λίρες σε μια γιορτή στέψης για τον Βασιλιά και τους 4.656 καλεσμένους του.
Συνολικά, η στέψη του Βασιλιά Γεωργίου Δ΄ ήταν πάνω από είκοσι φορές πιο ακριβή από την προηγούμενη, με τρεις φορές περισσότερους καλεσμενους από οποιαδήποτε άλλη, μέχρι τότε.
3. Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’
Ήδη περικυκλωμένος από διαμάχες χάρη στην παραίτηση του αδελφού του, Εδουάρδου Η’, η στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ έπρεπε να εξυπηρετήσει έναν ευρύτερο σκοπό από το να σημαίνει απλώς την αλλαγή μονάρχη.
Η συνταγματική κρίση που ακολούθησε την παραίτηση του Εδουάρδου, είχε ως αποτέλεσμα, οι αντιλήψεις των πολιτών για τη μοναρχία, να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό. Προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει την περαιτέρω σύγχυση και αναταραχή, η Επιτροπή Στέψης επέλεξε να συνεχίσει με τα σχέδια που είχαν γίνει για τη στέψη του Εδουάρδου, με τη μόνη αλλαγή, το πρόσωπο του μονάρχη.
Συνολικά, δαπανήθηκαν 454.000 λίρες (περίπου 26 εκατ. λίρες σε σημερινά χρήματα) για τη στέψη, αριθμός που αποτελεί περισσότερο από το τριπλάσιο ποσό που δαπανήθηκε για την προηγούμενη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου Ε’ το 1911.
4. Βασίλισσα Ελισάβετ Β’
Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 2 Ιουνίου 1953 ήταν μια υπόθεση ρεκόρ. Με κόστος 1,57 εκατ. λίρες (35,5 εκατ. λίρες σε σημερινά χρήματα), η στέψη της Ελισάβετ ήταν τρεισήμισι φορές πιο ακριβή από την τελετή του πατέρα της 16 χρόνια πριν.
Ενώ η στέψη του πατέρα της ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε μέσω του ραδιοφώνου, η τελετή της Ελισάβετ έφερε την κοινοπολιτεία στον 21ο αιώνα ως το πρώτο παγκόσμιο γεγονός που μεταδόθηκε δημόσια στην τηλεόραση. Χάρη στους νέες τεχνολογίες αναμετάδοσης, η στέψη προβλήθηκε επίσης ζωντανά στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δυτική Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από History
Διαβάστε επίσης:
Οίκος των Μεδίκων: Τα μυστικά της οικογένειας που διοίκησε τη Φλωρεντία για τρεις αιώνες
Guardian: Αφορολόγητα έσοδα δισεκατομμυρίων για τη βασιλική οικογένεια από τα Δουκάτα
Σταϊνμάιερ και Κάρολος Γ’ δεσμεύτηκαν για την εμβάθυνση των βρετανογερμανικών σχέσεων