Το απλό μυστικό για να γίνετε πιο συμπαθητικοί – Όλοι μπορούν να το κάνουν
Εάν νομίζετε ότι οι άνθρωποι είναι μόνο από τη φύση τους συμπαθητικοί κάνετε λάθος. Πρόκειται για ένα στοιχείο χαρακτήρα, το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί, όπως αντίστοιχα και κάθε άλλη δεξιότητα. Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να μας κάνει συμπαθητικούς ή ακόμη και αξιαγάπητους;
Έρευνα του Harvard από το 2017 προδίδει το «μυστικό», το οποίο παραδόξως δεν είναι ούτε η ευγένεια ούτε η στήριξη ούτε το χιούμορ. Είναι το να κάνει κανείς περισσότερες ερωτήσεις.
Εστιάζοντας στον ρόλο των ερωτήσεων στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, οι ερευνητές παρακολούθησαν χιλιάδες φυσικές συνομιλίες μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι συστήνονταν μεταξύ τους είτε διαδικτυακά είναι διά ζώσης σε μικρά χρονικά διαστήματα. Ζήτησαν από τους μισούς να κάνουν εννέα ερωτήσεις εντός δεκαπέντε λεπτών και στους υπόλοιπους να κάνουν έως τέσσερις ερωτήσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Διαδικτυακά, όσοι έκαναν πολλές ερωτήσεις ήταν πιο συμπαθείς στο ζευγάρι τους. Σε όσους βρέθηκαν από κοντά, υπήρχε μεγαλύτερη διάθεση για δεύτερη συνάντηση με όσους έκαναν πολλές ερωτήσεις.
Πώς να κάνετε μία καλή πρώτη εντύπωση
Όταν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε κάποιον, τείνουμε να μιλάμε πολύ για τον εαυτό μας, το οποίο όμως μπορεί να κάνει τον άλλο να σχηματίσει μία κακή πρώτη εντύπωση. Από την έρευνα προκύπτει ότι «κερδίζει» κανείς τους άλλους δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον, ρωτώντας για τη ζωή τους, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα την έρευνα, η σειρά με την οποία πραγματοποιούνται οι ερωτήσεις επηρεάζει σημαντικά την απάντηση. Ειδικότερα, εάν θέλει κανείς να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης και εγγύτητας, καλό θα ήταν να ξεκινήσει με σχετικά επιφανειακές και επουσιώδεις ερωτήσεις και να προχωρήσει σταδιακά σε πιο βαθιές και προσωπικές.
Οι απλές ερωτήσεις μπορεί αφορούν βέβαια την καταγωγή, τα χόμπι, τα κατοικίδια. Στη συνέχεια μπορεί κανείς να προχωρήσει σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, οι οποίες ενδέχεται να χτίσουν μία ουσιαστική συζήτηση και μία ουσιώδη σχέση.
Κατά συνέπεια, το να είναι κανείς συμπαθής δεν αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας εκ φύσεως. Μπορεί σε κάποιους να έρχεται πιο εύκολα, όλοι όμως μπορούν να το αναπτύξουν. Το να μιλά κανείς κυρίως για τον εαυτό του, ανεξαρτήτως των επιτυχιών και των γνώσεών του, δεν είναι η καλύτερη στρατηγική για να «κερδίσει» τους άλλους.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Medium
Διαβάστε επίσης:
5 τρόποι για να είστε πιο χαρούμενοι στη δουλειά
Βρίζετε; Ε λοιπόν είστε πιο έξυπνοι – Τι λένε οι επιστήμονες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News