Life & Arts Σάββατο 11/02/2023, 19:36
LIFE & ARTS

Πέντε στάδια για να αλλάξετε και να απαλλαγείτε από κακές συνήθειες

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα 5 στάδια της αλλαγής για να απαλλαγείτε από τις κακές σας συνήθειες, από τη συγγραφέα του βιβλίου «The Perfectionist's Guide to Losing Control» (Ο οδηγός του τελειομανή για να χάσετε τον έλεγχο).

Πέντε στάδια για να αλλάξετε και να απαλλαγείτε από κακές συνήθειες

Αν με το νέο έτος αποφασίσατε να αποκτήσετε μια νέα συνήθεια -ή να απαλλαχθείτε από μια κακή- είναι πιθανό να έχετε ήδη εγκαταλείψει το εγχείρημα. Και είναι λογικό: η δημιουργία-απόκτηση συνηθειών είναι δύσκολη διαδικασία και κάθε φορά που παρεκκλίνετε το νιώθετε σαν προσωπική αποτυχία. 

Επίσης, είναι πιθανό να προετοιμάζετε τον εαυτό σας για αποτυχία, λέει η Katherine Morgan Schafler, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «The Perfectionist’s Guide to Losing Control». 

«Οι περισσότεροι άνθρωποι κινούνται με τη δυσλειτουργική υπόθεση ότι η αλλαγή είναι μια διαδικασία ενός βήματος που επιτυγχάνεται με το να σταματήσεις κάτι ή να ξεκινήσεις κάτι», γράφει στο βιβλίο της.

Ενώ αυτή η διαμόρφωση διευκολύνει την πραγματοποίηση αλλαγών βραχυπρόθεσμα, καθιστά όμως πιο δύσκολη τη διατήρηση της αλλαγής μακροπρόθεσμα. Ένας τρόπος για να δώσετε σε μια νέα συνήθεια μεγαλύτερη διάρκεια είναι να αντιμετωπίσετε την αλλαγή σαν μια διαδικασία πολλών βημάτων, λέει η Schafler. 

Αντί να βλέπετε την αλλαγή ως μία, σαρωτική κίνηση, η Schafler προτείνει να χρησιμοποιήσετε το μοντέλο πέντε σταδίων της αλλαγής που ανέπτυξαν οι ερευνητές James Prochaska και Carlo DiClemente.

Αυτό το «ξεκλείδωμα» μπορεί να βοηθήσει όσους θέλουν να διαμορφώσουν ή να σταματήσουν μια συνήθεια, αλλά δυσκολεύονται να το κάνουν, σημειώνει.

Τα πέντε στάδια της αλλαγής

1. Προετοιμασία

Σε αυτό το σημείο, δεν ξέρετε αν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή και ίσως να μην βλέπετε τον εαυτό σας να το κάνει στο άμεσο μέλλον. Δεν έχετε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο οι πράξεις σας επηρεάζουν τη ζωή σας και επικεντρώνεστε περισσότερο στη «συλλογή εμπειριών». 

2. Προβληματισμός

Εδώ, αρχίζετε να κάνετε επαναλαμβανόμενες σκέψεις σχετικά με τις εμπειρίες σας και με το τι είναι καλό για εσάς και τι όχι. Μπορεί να παρατηρείτε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σχετικά με συγκεκριμένες συνήθειες. Δεν αισθάνεστε όμως, ακόμα το κάλεσμα για δράση. 

3. Προετοιμασία

Σε αυτό το στάδιο έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να αλλάξετε και συγκεντρώνετε υλικό και πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε σε αυτή την αλλαγή. 

Για παράδειγμα, αν θέλετε να αρχίσετε να τρέχετε, μπορεί να πάτε να πάρετε παπούτσια για τρέξιμο. Θα μπορούσατε να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο σας που τρέχει συστηματικά εδώ και μερικά χρόνια και να τον ρωτήσετε πώς ξεκίνησε. 

4. Δράση

Αυτό σηματοδοτεί την αρχή των αλλαγών συμπεριφοράς και είναι πιθανώς το στάδιο που συνδέεται με την αλλαγή επειδή είναι το πιο ορατό. 

«Αν έχετε φτάσει μέχρι αυτό το στάδιο, χρειάζεται πάρα πολύ ενέργεια, χρόνος, προβληματισμός, δουλειά και συναισθηματικό ρίσκο», γράφει η Schafler. «Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη συνέχεια, έχετε πολλά για τα οποία μπορείτε να είστε περήφανοι». 

5. Συντήρηση

Αυτό το στάδιο αν και είναι «κρίσιμο και συχνά παραβλέπεται» γράφει. Η πραγματοποίηση της αλλαγής είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού. Τώρα πρέπει να διατηρήσετε τη συνήθεια. 

Να ξέρετε ότι θα υποτροπιάσετε. Μπορεί, για παράδειγμα, να τρέχετε τρεις φορές την εβδομάδα για έναν μήνα και μετά να χάσετε εντελώς το κίνητρο για τον επόμενο διάστημα. Αυτό δεν πειράζει, γράφει η Schafler. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η οπισθοδρόμηση δεν είναι αποτυχία και περιβάλλετε τον εαυτό σας με ένα σύστημα υποστήριξης που θα σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Δουλειά: Εάν σας συμβαίνει ένα από αυτά τα τρία πράγματα, παραιτηθείτε γρήγορα

«Εσύ είσαι το αφεντικό»: Τα μαθήματα μάνατζμεντ του Jeff Bezos στη σύντροφό του

Οι οκτώ τύποι εργαζομένων που είναι προορισμένοι να επιτύχουν – Ανήκετε σε αυτούς;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News