Βλ. Πούτιν: Προτείνει κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία αντί του Nord Stream
Η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες φυσικού αερίου από το δίκτυο των αγωγών Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές προς τη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσει έτσι έναν σημαντικό ευρωπαϊκό κόμβο του φυσικού αερίου στην Τουρκία. Την πρόταση αυτή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να κάνει χρήση του τμήματος του Nord Stream 2 που δεν έχει υποστεί ζημιές, προκειμένου να εξασφαλισθεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης.
Για τις ζημιές στους αγωγούς τις οποίες τις χαρακτήρισε προϊόν της διεθνούς τρομοκρατίας διεξάγονται έρευνες και όπως υποστήριξε ο ίδιος η επισκευή τους είναι δυνατή.
«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους από τους όγκους κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αυτό θα γίνει φυσικά, εάν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται και υπάρχει οικονομική σκοπιμότητα, φυσικά», συμπλήρωσε
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να παρέχεται στην Ευρώπη μέσω του εναπομείναντος άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, ωστόσο εναπόκειται στην Ε.Ε. αν επιθυμεί να συμβεί αυτό.
Τρεις από τους αγωγούς Nord Stream έχουν υποστεί ζημιές. Αυτό αφήνει λειτουργική μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2, η οποία έχει ετήσια χωρητικότητα 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Στη διεθνή τρομοκρατία απέδωσε τα χτυπήματα στο δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο πλαίσιο ενεργειακού φόρουμ στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις στους αγωγούς τις οποίες τόσο η Μόσχα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει ως σαμποτάζ, δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».
Από την άλλη, όπως τόνισε η χώρα του είναι έτοιμη να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Nord Stream 2, καθώς όπως είπε η λειτουργία του είναι ασφαλής, ενώ είναι δυνατό να επισκευασθούν τα τμήματα του δικτύου τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. «Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε επιπλέον όγκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η τύχη των αγωγών πρέπει να αποφασισθεί από κοινού από την Ε.Ε. και τη Ρωσία.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, λέγοντας ότι εκείνοι που θέλουν να επιφέρουν κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. κρύβονται πίσω από το χτύπημα στους αγωγούς.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο δύνανται να προμηθεύουν ενέργεια σε υψηλότερες τιμές, ενώ μπορεί να εξαναγκάσουν την Ευρώπη να αγοράσει το δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι ο καθορισμός μιας τιμής σποτ, θα επιφέρει ζημιές στην Ευρώπη που θα ανέλθουν στα 300 δισ. δολάρια.
Όπως τόνισε, οι κίνδυνοι αναφορικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου δεν είναι σταθεροί, ενώ στο παρελθόν η Ρωσία εξασφάλισε την περαιτέρω προμήθεια του ορυκτού καυσίμου προς την Ευρώπη. Εμείς
«Εμείς παρέχουμε την ενέργειά μας σε ένα πλαίσιο με συμβάσεις», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε δει αμερικανικά τάνκερ με LNG στην Ευρώπη».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News