Green Economy Πέμπτη 6/10/2022, 15:45
GREEN ECONOMY

Ελλάδα και άλλες χώρες προτείνουν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο

Ελλάδα και άλλες χώρες προτείνουν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο

Την δημιουργία ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» προτείνουν η Ελλάδα και άλλες χώρες που θέλουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενόψει της αυριανής Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο διάδρομος θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής, χωρίς να υπάρχει περιορισμός για συγκεκριμένες περιοχές αλλά και ούτε στην χρήση για την οποία προορίζεται το φυσικό αέριο», αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης σύμφωνα με το Reuters. Προτείνει δηλαδή έλεγχο τιμών σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου και όχι μόνο στο ρωσικό, ενώ συγχρόνως απορρίπτει και τις προτάσεις για επιβολή πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. 

Σύμφωνα με την πρόταση το πλαφόν θα πρέπει να μπει ευέλικτα και σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να προσελκύει πωλητές. Θα υπάρχει μάλιστα και πρόβλεψη να γίνονται συναλλαγές σε υψηλότερες από τις τιμές που ορίζει ο «διάδρομος» αν αυτό απαιτηθεί για να προσελκυθούν οι απαιτούμενες ποσότητες αερίου. O «διάδρομος» θα ισχύει και σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει την επιβολή πλαφόν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δίνει και τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τιμή υψηλότερη από το πλαφόν εισαγωγής, αν και εφόσον αυτό χρειαστεί.

Ένα δυναμικό πλαφόν 

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε νωρίτερα την Πέμπτη, η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή μεταβαλλόμενου ορίου τιμής σε συνάρτηση με τη διακύμανση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια, ώστε «να διασφαλίζεται αφενός ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και αφετέρου η συγκράτηση των τιμών». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία) που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν, την οποία υποστηρίζουν ήδη 16 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σκρέκα, μέσα από αυτό τον σταθμισμένο μέσο όρο των διεθνών αγορών θα προκύπτει μια τιμή ανάλογα με το πώς θα κινούνται οι διεθνείς αγορές και άρα εντός της πραγματικότητας του παγκόσμιου περιβάλλοντος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανώτατο όριο σε καλές τιμές χωρίς να φεύγουν φορτία από την Ευρώπη, η οποία είναι και η βασικότερη ανησυχία που διατυπώνουν οι χώρες που αντιδρούν στην επιβολή πλαφόν. «Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα δε λειτουργούν. Αυτό φαίνεται όταν υπάρχει κάποια είδηση για τις ροές φυσικού αερίου και τότε εκτινάσσεται η τιμή και αγοράζουμε έως και σε πενταπλασιες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Σκρεκάς.

Σε ερώτηση για την επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, διασφάλιση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κ.α.) προκειμένου ο κίνδυνος να είναι σχεδόν μηδενικός, αφού ληφθούν μάλιστα υπόψη και οι ανάγκες εφοδιασμού της Βουλγαρίας που εξαρτάται από το ελληνικό σύστημα. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για περικοπές στην ενεργειακή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών και ότι ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης θα επιτευχθεί με τη μείωση της κατανάλωσης στη μέση και την υψηλή τάση μέσω διαγωνισμών.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής 

Όπως έγραφε νωρίτερα το Money Review το θέμα του πλαφόν θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς το συγκεκριμένο θέμα μπήκε στην ατζέντα της Κομισιόν, όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

H θετική αυτή εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα δυναμικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών και πρωτοβουλιών της «ομάδας των 5» (Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία), που αποτελούν τον πυρήνα του «μπλοκ των 15» που τάσσονται υπέρ του πλαφόν. Κατά του γενικευμένου πλαφόν τάσσονται άλλες χώρες και κυρίως η Γερμανία, που ζητά πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η τύχη της πρότασης θα κριθεί από τη στάση των άλλων κρατών στη Σύνοδο Κορυφής, γι’ αυτό και τα αρμόδια επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς για να την παρουσιάσουν στην ολοκληρωμένη από τεχνικής άποψης μορφή της, δουλεύοντας κάποια σημεία που θα καθησυχάσουν τις χώρες που αντιτίθενται στην πρόταση.

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κρατών-μελών στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής αποτελέσει και η πρόταση της Κομισιόν για την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, με την Ελλάδα να εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Τα τρία «πώς» που θα κρίνουν την απόφαση για το πλαφόν

Κομισιόν: Βάζει στο τραπέζι το πλαφόν με επιστολή της στους ηγέτες της Ε.Ε.

Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News