Green Economy Πέμπτη 29/09/2022, 07:36
GREEN ECONOMY

Ξεκινάει η μάχη εξοικονόμησης ρεύματος: Τι εξετάζεται για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Ξεκινάει η μάχη εξοικονόμησης ρεύματος: Τι εξετάζεται για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Σε προτεραιότητα µπαίνει η µείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και µικρές επιχειρήσεις, προκειµένου να πετύχει η χώρα τον στόχο υποχρεωτικής µείωσης της κατανάλωσης σε ποσοστό 5% τις ώρες αιχµής, όπως προβλέπει το προσχέδιο του Κανονισµού της Ε.Ε. που θα συζητηθεί στο συµβούλιο υπουργών Ενέργειας αύριο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο υποχρεωτικός στόχος ακόµη και εάν αναπροσαρµοστεί στο 3% –κάτι που διαπραγµατεύονται αρκετές χώρες της Ε.Ε., µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– αξιολογείται από αρµόδιους φορείς ως πολύ µεγάλη πρόκληση για τη χώρα µας και αυτό γιατί το δίκτυο χαµηλής τάσης, δηλαδή των νοικοκυριών και των µικρών επιχειρήσεων, που αποτελεί και τον µεγαλύτερο καταναλωτή µε µερίδιο 65% της συνολικής ζήτησης, δεν διαθέτει έξυπνους µετρητές.

Ωστόσο και προκειµένου να µην πέσει όλο το βάρος στην ενεργοβόρο βιοµηχανία και στις επιχειρήσεις µέσης τάσης µε δυνατότητα τηλεµέτρησης της κατανάλωσης, αυτό που εξετάζεται είναι να συµπεριληφθεί στο ποσοστό µείωσης και η εξοικονόµηση σε εθνικό επίπεδο από το δίκτυο χαµηλής τάσης, η οποία θα καταµετρείται από τον ∆Ε∆∆ΗΕ ανά υποσταθµό. Αυτό συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη συµµετοχή της ΡΑΕ, του Α∆ΜΗΕ και του ∆Ε∆∆ΗΕ, και στην οποία εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες που παρέχονται στο ελληνικό σύστηµα για την επίτευξη του στόχου της υποχρεωτικότητας.

Η εκτίµηση που επικρατεί στις αρµόδιες αρχές είναι ότι υπάρχουν περιθώρια µείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, κυρίως στην Αττική και στη νότια Ελλάδα, όπου συνήθως ο χειµώνας είναι ήπιος και ότι τα κίνητρα εξοικονόµησης που τίθενται σε εφαρµογή από τον Οκτώβριο (µπόνους υψηλότερης επιδότησης) θα συµβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Καμπάνιες

Προκειµένου να εµπεδώσουν οι καταναλωτές την αξία της εξοικονόµησης όχι µόνο για λόγους οικονοµικούς αλλά και ασφάλειας εφοδιασµού, ζήτηµα που απασχολεί ακόµη περισσότερο µετά και τη γεωπολιτική ένταση που προκάλεσαν οι εκρήξεις στο σύστηµα αγωγών Nord Steam 1 και 2, αναµένονται δυναµικές καµπάνιες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας µε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αλλά και ξεχωριστές καµπάνιες από τους ∆ιαχειριστές και τη ΡΑΕ σε συνεργασία µε τις καταναλωτικές οργανώσεις. Αλλωστε, νοικοκυριά και µικρές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κατεβάζουν τους διακόπτες περιορίζοντας τη ζήτηση τον Αύγουστο για τρίτο συνεχόµενο µήνα σε ποσοστό 18,6% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα πέρυσι.

Οι βιομηχανίες

Η συµµετοχή της ενεργοβόρου βιοµηχανίας αξιολογείται επίσης ως αναγκαία για την επίτευξη του στόχου υποχρεωτικής µείωσης της ζήτησης τις ώρες αιχµής, µε τις αρµόδιες αρχές να προσπαθούν να την περιορίσουν, συνυπολογίζοντας στο συνολικό ποσοστό την εξοικονόµηση από το δίκτυο χαµηλής τάσης.

Το τέταρτο κατά σειράν προσχέδιο της Επιτροπής παρέχει ευελιξία στα κράτη-µέλη να ορίσουν τις ώρες αιχµής ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά του εθνικού τους συστήµατος και να µειώσουν επίσης τις υποχρεωτικές ώρες ανά ηµέρα από 4 που ήταν αρχικά, όχι όµως και τις ποσότητες. Μπορεί, δηλαδή, µια χώρα να µειώσει την κατανάλωσή της κατά δύο µόνο ώρες την ηµέρα, αλλά όχι κάτω από 5% ή το ποσοστό που τελικά θα «κλειδώσει» η υποχρεωτικότητα.

Στη συζήτηση που έγινε στη χθεσινή σύσκεψη, οι ώρες αιχµής οριστικοποιήθηκαν και είναι 6-10 το βράδυ και 9-10 το πρωί. ∆ιαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν µεγάλα βιοµηχανικά φορτία ώστε να περιοριστεί η µείωση της κατανάλωσης στις δύο ώρες, οπότε το τρίωρο θα αποτελέσει τη βάση του σχεδίου. Η συµµετοχή της βιοµηχανίας θα επιτευχθεί σε πρώτη φάση σε εθελοντική βάση και µέσω ενός µηχανισµού δηµοπρασιών έναντι αµοιβής που θα διενεργεί ο Α∆ΜΗΕ. Οι ενεργοβόρες βιοµηχανίες θα καλούνται να δηλώσουν τι φορτία µπορούν να περικόψουν σε διάστηµα ενός µήνα και για ποιες ώρες. Προκειµένου µάλιστα οι τιµές στις δηµοπρασίες να µην ξεφύγουν, ανεβάζοντας υπερβολικά το κόστος, συζητείται η επιβολή πλαφόν. Η εθελοντική συµµετοχή της βιοµηχανίας φαίνεται να προεξοφλείται από τους αρµόδιους φορείς στο πλαίσιο συµφωνιών που θα επιδιώξει ο Α∆ΜΗΕ µέσω συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόµη όµως και µε τις καλές προθέσεις της βιοµηχανίας, η άσκηση παραµένει πολύπλοκη και αυτό γιατί κάποιες, όπως για παράδειγµα οι χαλυβουργίες, δεν δουλεύουν τις βραδινές ώρες αιχµής, ενώ άλλες, όπως για παράδειγµα η Αλουµίνιον της Ελλάδας, δεν µπορούν για τεχνικούς λόγους να διακόψουν την παραγωγή τους για συνεχόµενες ώρες. Γι’ αυτό και οι αρµόδιες αρχές εξετάζουν λεπτοµερώς το καταναλωτικό προφίλ κάθε βιοµηχανίας πριν λάβουν οριστικές αποφάσεις.

Αίτημα εξαίρεσης

∆ιέξοδο από τον υποχρεωτικό «κόφτη» 15% στη ζήτηση φυσικού αερίου αναζητάει στο µεταξύ η βιοµηχανία, µε περίπου 100 επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει ήδη στη ΡΑΕ αίτηµα εξαίρεσης, στο πλαίσιο της δυνατότητας που αφήνει η απόφαση της Ε.Ε. Η τελική προθεσµία για την υποβολή των φακέλων εξαίρεσης λήγει στις 10 Οκτωβρίου και η αίσθηση που επικρατεί είναι πως η διαδικασία θα πάρει χαρακτηριστικά βιοµηχανικού… εµφυλίου. Αξιοσηµείωτα, πάντως, είναι η µείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά 40% τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε πέρυσι και ο περιορισµός εισαγωγών ρωσικού αερίου στο 20%, κάτι που απασχόλησε και δηµοσίευµα της γερµανικής εφηµερίδας Handelsblatt, µε τίτλο «Η Ελλάδα δείχνει πώς εξοικονοµείται φυσικό αέριο».

Τηλεργασία

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το µείζον ζήτηµα της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασµού ενόψει της χειµερινής περιόδου και στο ενδεχόµενο πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών αερίου, οι αρµόδιες αρχές φέρεται να επιστρατεύουν και την τηλεργασία ως εργαλείο για την αποκοπή φορτίων. Το µέτρο, όπως µεταφέρουν στην «Κ» αρµόδιοι παράγοντες, θα µπορεί να εφαρµοστεί είτε για κάποιες κρίσιµες ώρες µεταξύ 1 και 4 το µεσηµέρι είτε και για εβδοµάδα σε περίπτωση που πιεστεί πολύ το σύστηµα, για να αποτραπούν περικοπές σε οικιακούς καταναλωτές. Το µέτρο της τηλεργασίας µία ηµέρα την εβδοµάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζει και η Ε.Ε. για τη µείωση της ζήτησης.

Διαβάστε επίσης: 

ΑΔΜΗΕ: Μειωμένη κατά 13% η κατανάλωση ρεύματος τον Αύγουστο

Ενεργειακή Κρίση: Οι πρότασεις της Ελλάδας και οι αποφάσεις που αναμένονται στην ΕΕ

Ώρα αποφάσεων για την ενέργεια: Tι περιμένουμε από το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News