Ώρα αποφάσεων για την ενέργεια: Tι περιμένουμε από το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ
Εβδομάδα αποφάσεων για την ενέργεια είναι αυτή που διανύουμε, καθώς σφίγγει περαιτέρω η ενεργειακή θηλιά γύρω από την Γηραιά Ήπειρο. Η Ευρώπη πλέον τρέχει πανικόβλητη για να κρατήσει «ανοιχτό τον διακόπτη» τον χειμώνα. Την Παρασκευή οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση της Κομισιόν για μια επείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.
Η πρόταση στοχεύει να αμβλύνει την πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας στους πολίτες και την οικονομία. Περιλαμβάνει μέτρα για τη συρρίκνωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές και μέτρα για την αναδιανομή των υπερκερδών του ενεργειακού τομέα στους τελικούς καταναλωτές.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Αν και στο σχέδιο απόφασης της Κομισιόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για εισαγωγή πλαφόν στις τιμές του εισαγώμενου φυσικού αερίου, όμαδα χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας ανοίγουν και πάλι το ζήτημα.
Ειδικότερα, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία φαίνεται ότι ετοιμάζουν επιστολή προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στην οποία τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.
«Το πλαφόν που έχει ζητηθεί εξαρχής από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών-μελών είναι το μέτρο που θα βοηθήσει στη συγκράτηση της πληθωριστικής πίεσης. Το πλαφόν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της στήλης Playbook του Politico.
Η πρόταση της Κομισιόν
1. Η Κομισιόν προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 33%, ενώ το ποσό που θα προκύψει, θα κατευθυνθεί στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
2. Νέος δείκτης αναφοράς στο φυσικό αέριο. Μπορεί η πρόταση της Κομισιόν να μην περιέχει τελικά πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, παρόλα αυτά προτείνει έναν νέο δείκτη αναφοράς, αφού το ΤΤF του Ολλανδικού Χρηματιστηρίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό της νέας αγοράς φυσικού αερίου. Μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, πλέον οι ποσότητες του LNG είναι πολύ μεγαλύτερες από το φυσικό αέριο μέσω των αγωγών.
3. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει ως ανώτατο όριο εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
4. Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής, ενώ προτείνεται στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Οι θέσεις της Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, η Ελλάδα ήδη φορολογεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και θα προχωρήσει και στην έκτακτη «φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου και των διυλιστηρίων.
Ενώ για την ύπαρξη ενός πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη στην αγορά του φυσικού αερίου ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη καθιέρωσης ενός περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ.
Για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης του 5%, η Ελλάδα φαίνεται πως προσανατολίζεται να εξοικονομήσει αυτό το 5% μέσω του σχεδίου που έχει ανακοινώσει για το Δημόσιο και προβλέπει εξοικονόμηση 10%, με το σχέδιο βέβαια έως τώρα να μην προχωρά πολύ γρήγορα. Tο βάρος φαίνεται να σηκώνουν οι βιομηχανίες της χώρας όπου θα κληθούν να υποβάλλουν η κάθε μια το δικό τους σχέδιο εξοικονόμησης με το κράτος να τους αποζημιώνει.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πλαφόν στο φυσικό αέριο ζητούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία
Ενεργειακή κρίση: Οι θέσεις της Ελλάδας για την πρόταση της Κομισιόν
Ενεργειακή κρίση: Οι τρεις παρεμβάσεις που προτείνει η Κομισιόν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News