Βήματα προς τα πίσω: Μεταβολή προς πετρέλαιο και λιγνίτη κάνουν οι κυβερνήσεις
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει «κλειδώσει» σε υψηλότατα επίπεδα, ενώ όλο και πιο δύσκολο γίνεται το εγχείρημα για συγκέντρωση επαρκούς ποσότητας ενόψει του χειμώνα. Ως αποτέλεσμα, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και οργανισμοί παγκοσμίως στρέφονται προς πιο φθηνά, αλλά και «βρόμικα» ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
«Ανησυχώντας ότι οι προμήθειες μπορεί να περιοριστούν πολύ αυτό τον χειμώνα, πολλές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα επιτρέψουν τη χρήση πετρελαίου και λιγνίτη στις μονάδες ηλεκτροδότησής τους», παρατηρεί μιλώντας στο Bloomberg ο Steve Sawyer, διευθυντής του τμήματος διύλισης στη βιομηχανία στην FGE. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας για αυτόν ακριβώς το λόγο αύξησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως (συνολικά στα 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα).
Η στροφή προς ορυκτά καύσιμα ακόμη πιο επιβαρυντικά για τον πλανήτη οφείλεται στη μείωση της προμήθειας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Επίσης, η ενεργειακή κρίση εντείνεται και λόγω του περιορισμού στον εφοδιασμό LNG προς την Ασία. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, ενώ μάλιστα η αύξηση των τιμών καθιστά απαγορευτική την αγορά φυσικού αερίου από ορισμένα κράτη.
Ως αποτέλεσμα, φαίνεται πως επιβραδύνονται περαιτέρω οι προσπάθειες για μεταβολή προς πράσινη ενέργεια. Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές κυβερνήσεις στράφηκαν προς το φυσικό αέριο ως «μεταβατικό» καύσιμο για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Τώρα, όμως, οι επενδύσεις σε ακόμη πιο επιβαρυντικές εναλλακτικές θα καταστήσουν δυσκολότερη την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Σύμφωνα με αναλυτές της Fitch Solutions, η Κομισιόν θα συνεχίσει να επιτρέπει την αυξημένη χρήση λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση φέτος και το 2023, ανατρέποντας προσωρινά το μακροπρόθεσμο σχέδιο για μείωση της χρήσης του στην Ευρώπη. Επίσης, οι υψηλές τιμές LNG θα ενθαρρύνουν τις μονάδες παραγωγής παγκοσμίως να επιλέξουν την κατανάλωση άνθρακα, όπου είναι δυνατόν.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο είναι δυσανάλογα δύσκολη έως και αδύνατη. Ενδεικτικά, πολλά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο ή λιγνίτη έχουν σταματήσει να λειτουργούν. «Η αναβίωση τέτοιου είδους εργοστασίων θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά έκλεισαν και διατηρήθηκαν ύστερα», σημείωσε ο Sawyer. «Μην περιμένετε από τα εργοστάσια αυτά να ανοίξουν ξανά εν μία νυκτί», συμπλήρωσε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, το χαμηλότερο κόστος των «πιο βρόμικων» καυσίμων μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο. «Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα, εάν θέλουν να είναι έτοιμοι να καλύψουν τις ανάγκες του χειμώνα», τόνισε ο Sawyer.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Η βιομηχανία μεταπηδά από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο: Αύξηση της ζήτησης βλέπει η ΙΕΑ
Το Plan B της βιομηχανίας για τον ρωσικό χειμώνα
Σβήνουν τα φώτα, επενδύουν σε φωτοβολταϊκά τα σουπερμάρκετ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το φιλί της ζωής στον άνθρακα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News