Ηλεκτροκίνηση: Η επόμενη μεγάλη επανάσταση
Μπορεί τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα να είναι ακόμα ακριβά για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό αλλά η ηλεκτροκίνηση είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση για τις μεταφορές και το περιβάλλον.
Ενδεικτικό των ρυθμών με τους οποίους «τρέχει» η ηλεκτροκίνηση είναι τα κίνητρα που προσφέρουν χώρες, όπως η Γερμανία, για την αντικατάσταση του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων. Με επιδότηση ύψους 9.000 ευρώ για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η Γερμανία πατάει γκάζι και φαίνεται πως η χρονιά θα κλείσει με τουλάχιστον 30% περισσότερες πωλήσεις από την Καλιφόρνια, ενώ στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους θα κυκλοφορούν τα διπλάσια «πράσινα» αυτοκίνητα σε σχέση με τη Νορβηγία.
Στην Ελλάδα, καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, κυρίως σκούτερ και ποδηλάτων. Στο πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν γίνει 9.500 αιτήσεις μέσα σε 4 μήνες για την επιδότηση αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Η πλειοψηφία των αιτήσεων (75,1%) αφορά την απόκτηση δικύκλων.
Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτροκίνηση είναι μπροστά μας και μια μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται παράλληλα είναι το ζήτημα της φόρτισης των οχημάτων. Από το πως θα σχεδιαστούν οι σταθμοί φόρτισης για να είναι φιλικοί προς τον χρήστη, μέχρι τι είδους τεχνολογίες θα χρησιμοποιούν για να κάνουν τη φόρτιση πιο απλή, γρήγορη και αποδοτική ώστε να μην… μείνετε από μπαταρίες.
Σε αυτό το πλαίσιο το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο eCharge4Drivers, το οποίο έχει στόχο να κάνει πιο εύκολη τη φόρτιση των οχημάτων αναπτύσσοντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 32 εταιρείες και οργανισμοί στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, από 12 χώρες.
Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους οδηγούς να συνδιαμορφώσουν τα νέα συστήματα φόρτισης με τη συμμετοχή τους σε μια διεθνή έρευνα.
Σκοπός της έρευνας είναι να αποτυπωθούν οι ανάγκες, οι προτεραιότητες και οι ενδοιασμοί των χρηστών γύρω από την ηλεκτροκίνηση, είτε είναι κάτοχοι ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, δίνεται η ευκαιρία στον καθένα να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός νέου, πιο βελτιωμένου πλαισίου λειτουργίας «έξυπνων» σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη.
Δείτε ΕΔΩ τη διεθνή έρευνα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News