Τιμολόγια ρεύματος: Πλαφόν 5 ευρώ στις πάγιες χρεώσεις
Στα 5 ευρώ θα κλειδώνουν οι πάγιες χρεώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με νομοθετική παρέμβαση που καταθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή, με στόχο να αντιμετωπιστεί το τρικ που επέλεξαν πάροχοι ρεύματος προσφέροντας χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, αλλά υψηλά και κλιμακωτά πάγια, ανάλογα με την κατανάλωση.
«Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή ανά κιλοβατώρα, υπερπολλαπλασίασαν τις πάγιες χρεώσεις. Γι αυτό και σήμερα, φέρνουμε τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για αυτές τις πάγιες χρεώσεις… Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ-κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια Κώστας Σκρέκας.
Ειδική αναφορά στο πλαφόν είχε κάνει σήμερα το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας στην εισαγωγική του τοποθέτηση πως «με νομοθετική διάταξη που θα φέρει ο Υπουργός Ενέργειας σήμερα στη Βουλή κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών».
Πάγιο ακόμη και 90 ευρώ
Όπως έγραφε νωρίτερα το MR, στην ανάλυση των τιμολογίων που προχώρησε η ΡΑΕ και παρέδωσε στο ΥΠΕΝ διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πάγιο για μηνιαία κατανάλωση 500 KWh μπορεί να φθάσει και τα 90 ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χρυσας Λιάγγου στην Καθημερινή τα υψηλά πάγια συνδυάζονται συνήθως με χαμηλές τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας, με προφανή στόχο την παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς το τελικό κόστος.
Σημειώνεται ότι οι τιμές που έχουν δώσει οι προμηθευτές για τις καταναλώσεις του Αυγούστου κυμαίνονται μεταξύ των 0,48 και 0,68 λεπτών η κιλοβατώρα. Το κόστος για τους καταναλωτές θα περιοριστεί στα 14-17 λεπτά η κιλοβατώρα μετά την επιδότηση των 33,7 λεπτών που ανακοινώθηκε για τον Αύγουστο.
Σκρέκας: Πλαφόν στις χρεώσεις των παγίων
«Επιβάλλουμε πλαφόν στις χρεώσεις παγίων των προμηθευτών», είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή μιλώντας για το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» είπε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Σκρέκας.
«Η κυβέρνηση προχώρησε σε επιδοτήσεις, προχώρησε στη σύσταση ενός ταμείου, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου εκεί αρχικά κατευθύνονταν οι πόροι από τις δημοπρασίες των ρύπων αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και τα υπερέσοδα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ΕΛΑΠΕ», είπε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονα μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία έθεσε σε λειτουργία έναν επιπλέον μηχανισμό βάζοντας ένα πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι την χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας το ανακτά, το οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που εκεί βέβαια συμμετείχε και ο κρατικός προϋπολογισμός».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «μαζί με αυτό τον μηχανισμό, προχωρήσαμε και σε μια άλλη μεγάλη αλλαγή. Αναστείλαμε για ένα χρόνο, για όσο διαρκεί δηλαδή αυτός ο μηχανισμός τη ρήτρα αναπροσαρμογής… Υποχρεώσαμε όλους τους προμηθευτές να ορίσουν για κάθε 1η του επόμενου μήνα ποια είναι η τιμή πώλησης, η καθαρή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε πια όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ότι ο ένας για παράδειγμα έχει μία τιμή 55 λεπτά, ο άλλος έχει μία τιμή 48 λεπτά, ο τρίτος μπορεί να έχει μια τιμή 95 λεπτά».
«Ορίσαμε στους προμηθευτές ότι θα πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Και είδαμε τελικά ότι κάποιοι προμηθευτές ήρθαν και υπερπολλαπλασίασαν ενώ ορίσανε μια καθαρή τιμή τις χρεώσεις παγίων, τις πάγιες χρεώσεις να το πω πιο σωστά. Ήρθαν, λοιπόν, και πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις που αναφέρεται ως πάγιο σε κάθε λογαριασμό. Για αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες στους προμηθευτές… Η μηνιαία χρέωση το ανώτερο που μπορούν να έχουν, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Και έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις είπε ότι «τον Αύγουστο ανακοινώσαμε επιδοτήσεις ύψους 1.136.000.000 ευρώ. Ένα ποσό έρχεται από την ανάκτηση πραγματική της διαφοράς του πλαφόν που έχουμε βάλει στην ηλεκτροπαραγωγή και της πραγματικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, ένα άλλο έσοδο έρχεται, ένα ποσοστό προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απορροφούμε έως και το 90% της αύξησης στα νοικοκυριά».
Πρόσθεσε επίσης ότι με το καθώς «οι αρχικές επιδοτήσεις επιδοτούσαν μόνο μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση και μόνο για τις κύριες κατοικίες, φέραμε το power pass, με το οποίο επιστρέφεται επιπλέον από τις επιδοτήσεις που είχαμε κάνει στο λογαριασμό το 60% της αύξησης που πλήρωσαν».
Μιλώντας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είπε ότι «έχουμε γλιτώσει φέτος πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ εισαγωγών φυσικού αερίου επειδή επιταχύναμε την εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε λιγότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή ρεύματος. Το 2026 η Ελλάδα θα έχει πιάσει 4 χρόνια νωρίτερα τους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό της μείγμα. Δηλαδή το 62% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2026, το 50% τέλος του 2022 προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
«Στο νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε αφιερώνεται ένα μεγάλο τμήμα του στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων», σημείωσε ο κ. Σκρέκας και εξήγησε ότι αυτό γίνεται πρώτον, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας , Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού θα εγκριθεί το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ώστε να προσδιοριστεί σε ποιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας είναι δυνατή η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων».
«Στη συνέχεια θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα αφού θα εκπονηθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού θα έχει γίνει όλη αυτή η προεργασία και θα οριοθετηθούν μία ή περισσότερες περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων που αποτελούν τμήματα των θαλάσσιων περιοχών που θα εμπεριέχονται στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης» είπε και σημείωσε ότι «με απόφαση του φορέα που θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος η οριοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης, ΠΟΑΥΑΠ όπως αναφέρονται, θα κινήσει όπως αναφέρονται, θα κινήσει διαδικασίες χορήγησης αδειών έρευνας έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορέσουν να τοποθετήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να προχωρήσουν στη μέτρηση και στη λήψη των ανεμολογικών δεδομένων.»
Πρόσθεσε, δε ότι ο φορέας που συντονίζει όλα αυτά θα είναι η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Υδρογονανθράκων γιατί ήδη έχουν προχωρήσει και γνωρίζουν τελικά σε θαλάσσιες περιοχές και σε θαλάσσιες εκτάσεις πως μπορούν σε αυτές να προχωρήσει η έρευνα και η εκμετάλλευση πιθανών πλουτοπαραγωγικών πηγών, είτε υπόγειων, αναφέρομαι βεβαίως στους υδρογονάνθρακες νοτίως και δυτικά της Κρήτης.»
Στη συνέχεια οι επιλέξιμες εταιρείες και οργανισμοί, θα πάρουν την άδεια έρευνας και θα προχωρήσουν σε αυτές τις έρευνες και σε αυτές τις μελέτες. Και στο τέλος θα λάβει το δικαίωμα να προχωρήσει στην επένδυση αυτός που μετά από διαγωνιστική διαδικασία θα ζητήσει τελικά τη χαμηλότερη αποζημίωση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλ. ο πιο φτηνός, ο πιο ανταγωνιστικός, αυτός που θα ζητάει την μικρότερη τιμή πώλησης ηλεκτρικής μεγαβατώρας»
«Μετά την πάροδο περίπου 2,5 ετών από την χορήγηση των αδειών έρευνας και αφού ορισθούν με υπουργική απόφαση οι περιοχές εγκατάστασης και η εκτίμηση μέγιστης ισχύος των έργων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να εγκατασταθεί ένα τέτοιο πάρκο», είπε ενώ τόνισε ότι τον διαγωνισμό θα θα τον διοργανώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπως ήδη κάνει για τα υπόλοιπα, για τα έργα τα οποία κατασκευάζονται σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος».
Πρόσθεσε επίσης, ότι στο σημερινό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μία σειρά από διατάξεις που αφορούν την εκπόνηση, δηλαδή που αφορούν την συγκεκριμενοποίηση της προστασίας της φύσης στις περιοχές natura.
Όπως είπε δημιουργούνται 4 ζώνες: οι ζώνες απολύτου προστασίας, οι ζώνες προστασίας της φύσης, οι ζώνες προστασίας ειδών και οικοτόπων και οι ζώνες βιώσιμης διαχείρισης των πόρων.
Τέσσερις ζώνες, ξεκινώντας από τη ζώνη 1 στη ζώνη 4 ανάλογα με την ένταση της προστασίας.
Καταλήγοντας ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «όλα αυτά τα οποία περιλαμβάνει το σημερινό νομοσχέδιο κατ’ αρχήν είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, είναι υπέρ σας κοινωνίας και βεβαίως βοηθάνε και την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και γι’ αυτό το λόγο σας ζητούμε να ψηφίσετε το σημερινό νομοσχέδιο».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται νέα παρέμβαση για τα πάγια
τιΜητσοτάκης: Χτίζουμε τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News