Green Economy Τρίτη 26/07/2022, 16:48
GREEN ECONOMY

Τι εξαιρέσεις πέτυχε η Ελλάδα στη συμφωνία της ΕΕ για το φυσικό αέριο 

Τι εξαιρέσεις πέτυχε η Ελλάδα στη συμφωνία της ΕΕ για το φυσικό αέριο 

Μια σειρά από ειδικές προβλέψεις και εξαιρέσεις που συμπεριλήφθηκαν στη τελική συμφωνία οδήγησε την Ελλάδα στη στήριξη της πρότασης για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ’ εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.

Σημειώνεται πως αυτό ήταν ένα βασικό σημείο διαφωνίας της χώρας μας με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είχε δηλώσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο υπολογισµός της μείωσης με βάση τους µέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας για την Ελλάδα σηµαίνει µείωση 24% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. «Εάν αποφασιστεί κάποια µείωση, να αποφασιστεί µε βάση την προηγούµενη χρονιά και όχι µε βάση τον µέσο όρο της τελευταίας πενταετίας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.

Μετά τη Σύνοδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επεσήμανε: «Η σημερινή συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης της Ε.Ε. απέναντι στους ρωσικούς εκβιασμούς. Καταλήξαμε, σήμερα, σε έναν κανονισμό που εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και εξυπηρετεί πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε., αυτόν της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης».

Οι ελληνικές προτάσεις

Ακόμη, ο υπουργός παρουσίασε την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε αναλυτικά στον μηχανισμό που εφαρμόζει η Ελλάδα, δεσμεύοντας τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ παρουσίασε τα αποτελέσματα του μηχανισμού κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του.

Τέλος, η ελληνική πλευρά υπέβαλε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Με την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, διασφαλίζονται προσιτές τιμές ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Συμφωνία των «27» για τον κόφτη στο φυσικό αέριο

Οι δύο προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και το φυσικό αέριο 

Φον ντερ Λαίεν: Η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News