ΕΕ: Με ρήτρες και εξαιρέσεις η συμφωνία για τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο
Μια σειρά από ρήτρες και εξαιρέσεις θα προβλέπει η συμφωνία για την μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από τις αντιδράσεις πολλών κρατών μελών της ΕΕ για την επιβολή ενιαίας μείωσης 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το χρονικό διάστημα Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023.
Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο συνεχίστηκαν χθες σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλες και σήμερα αναμένεται να εγκριθεί σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, αλλά με σημαντικές διαφορές από την αρχική πρόταση και με πολλές εξαιρέσεις. Η μείωση της κατανάλωσης θα είναι επί της αρχής «εθελοντική», αλλά προβλέπεται και η εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων σε περίπτωση που τα αποθέματα φυσικού αερίου μειωθούν σημαντικά, αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, είναι πως η επιβολή δεσμευτικών στόχων θα αποφασίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με το Reuters, χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία θα εξαιρούνται από τους δεσμευτικούς στόχους καθώς δεν είναι συνδεδεμένες με τα πανευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου. Η υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου θα μπορεί εξάλλου να μειώνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης ή για τη χρήση του αερίου από τη βιομηχανία, ως πρώτης ύλης.
Διπλωματικό μπρα ντε φερ
Από τη στιγµή που η Κοµισιόν πρότεινε στα κράτη-µέλη ενιαία µείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο µέχρι και τον Μάρτιο, διπλωµατικές αντιπροσωπείες από τα 27 κράτη-µέλη έχουν αποδυθεί σε έναν διαπραγµατευτικό µαραθώνιο για να καταλήξουν σε µια συνολική αντιπρόταση που αναµένεται να παρουσιάσουν ενώπιον του σηµερινού συµβουλίου υπουργών Ενέργειας.
Με την αντιπρότασή τους τα κράτη-µέλη ζητούν να είναι µικρότερη η µείωση της κατανάλωσης στην οποία θα υποχρεούνται χώρες µε µεγάλα αποθέµατα φυσικού αερίου, όπως επίσης και χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο σε άλλες χώρες-µέλη είτε µέσω φορτώσεων LNG είτε µέσω αγωγών. Στην περίπτωση αυτή θα καλύπτεται από την εξαίρεση η Ισπανία, που αντέδρασε ευθύς εξαρχής µε τη σύσταση της Κοµισιόν και κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συµµορφωθεί, καθώς δεν εξαρτάται από τη Ρωσία για την τροφοδοσία της στο αναγκαίο καύσιµο.
Η θέση της Ελλάδας
Παρέμβαση για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία, έναντι αποζημίωσης, αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας. Στο συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, με την Ελλάδα να διαπραγματεύεται συμβιβαστική λύση, με εξαίρεση για την ίδια από την οριζόντια μείωση.
Την αρχική της ριζική αντίδραση απέναντι στην πρόταση της Κοµισιόν για υποχρεωτική µείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15%, αναδιαµορφώνει η Ελλάδα, επαναξιολογώντας την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τους συσχετισµούς που διαµορφώθηκαν µέσα στο Σαββατοκύριακο σε διπλωµατικό πεδίο µεταξύ των 27 κρατών-µελών. Η Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό χθες ο Γιάννης Οικονόµου, θα προσέλθει στη σηµερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες µε πρόταση εξαίρεσης από την οριζόντια µείωση του 15%. Οπως εξήγησε, ο υπολογισµός αυτής της µείωσης λαµβάνοντας υπόψη τους µέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας, όπως προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής, για την Ελλάδα σηµαίνει µείωση 24%. «Είναι µια πρόταση που δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα µας. Η Ελλάδα αύριο (σ.σ. σήµερα) θα επιδιώξει εξαίρεση από αυτό. Εάν αποφασιστεί κάποια µείωση, να αποφασιστεί µε βάση την προηγούµενη χρονιά και όχι µε βάση τον µέσο όρο της τελευταίας πενταετίας», δήλωσε.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οικονόμου: Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου
Φον ντερ Λάιεν: Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα στο φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο: Σκαρφαλώνει η τιμή – Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τον Nord Stream
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News