ΕΚΤ: Ανανεώνει το χαρτοφυλάκιό της με περισσότερο «πράσινο» εταιρικό χρέος
Τη σταδιακή ανανέωση του εταιρικού χρέους που διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό της συνολικής αξίας 344 δισ. ευρώ, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα.
Η ανανέωση αυτή έχει ως στόχο να στηρίξει τις πιο «πράσινες» επιχειρήσεις και η μεταστροφή αυτή θα προσθέσει ένα ακόμη βήμα στην ευθυγράμμιση της νομισματικής της πολιτικής προς τους στόχους της κλιματικής αλλαγής.
Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό η ΕΚΤ.
Αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα θα κατευθύνει της επανεπενδύσεις από τα εταιρικά ομόλογα που λήγουν προς εταιρείες με χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, πιο φιλόδοξους στόχους για μείωση της χρήσης άνθρακα και καλύτερες ενημερώσεις σχετικά με το κλίμα.
«Το ευρωσύστημα θα απελευθερώσει σταδιακά τις διακρατήσεις του σε εταιρικά ομόλογα και αυτό θα γίνει με τη διενέργεια σημαντικών εξαγορών, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 30 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ισαμπέλ Σνάμπελ.
Η ΕΚΤ αγόραζε εταιρικό χρέος για το μεγάλο μέρος της περασμένης δεκαετίας ως μέρος της εξαιρετικά διευκολυντικής της νομισματικής πολιτικής της. Ενώ πλέον νέες αγορές δεν θα γίνονται, τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν θα επανεπενδύονται επ’ αόριστον.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένη να αποκλείσει καμία εταιρεία από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, ελπίζοντας έτσι να προσφέρει ένα κίνητρο στις πιο ρυπογόνες εταιρείες.
«Οι εταιρείες που είναι λιγότερο πράσινες σήμερα θα πρέπει να κάνουν το μεγαλύτερο βήμα στη μετάβαση, επομένως θεωρήσαμε ότι ο αποκλεισμός τους δεν είναι η σωστή προσέγγιση», σύμφωνα με τη Σνάμπελ. «Θέλουμε να δώσουμε σε όλες τις εταιρείες ένα κίνητρο να γίνουν πιο πράσινες».
Κατά τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων, η ΕΚΤ θα εξετάσει τις προηγούμενες επιδόσεις των εταιρειών, τους προγραμματισμένους στόχους της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και τα δεδομένα που αποκαλύπτονται δημόσια.
Η ΕΚΤ θα βασίζεται μόνο σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες δημοσίως και δεν θα αποκαλύψει ποιες συμμετοχές έκοψε ή αύξησε.
«Η αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό προκατειλημμένη προς τις πιο ρυπογόνες εταιρείες, επομένως θα έχουμε ένα νέο σημείο αναφοράς που θα κλίνει με την πάροδο του χρόνου περισσότερο προς τις εταιρείες με μικρότερη ένταση εκπομπών και οι αγορές θα ακολουθούν αυτό το νέο σημείο αναφοράς», τονίζει η Σνάμπελ.
Επιπλέον, η ΕΚΤ σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων που εκδίδονται από ρυπογόνους παράγοντες και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση από τις τράπεζες όταν δανείζονται κεφάλαια από μια κεντρική τράπεζα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News