Άρειος Πάγος: Απέρριψε το αίτημα πιλοτικής δίκης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα αποτελέσει αντικείμενο πιλοτικής δίκης (εκδίκασης δηλαδή «μια και έξω») από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η τριμελής επιτροπή του ανωτάτου δικαστηρίου που αποφασίζει πότε ένα θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως στην προκειμένη περίπτωση η ρήτρα αναπροσαρμογής, πρέπει να απασχολήσει την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έκρινε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο.
Η απόφαση της Επιτροπής έχει ως συνέπεια, να εκδικαστεί κανονικά στις 6 Ιουλίου η αίτηση που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις ( ΙΝΚΑ και άλλες) κατά της ρήτρας, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, εκπροσωπώντας το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας, έχει ταχθεί κατά της ρήτρας.
Το αίτημα για πιλοτική δίκη, που τελικά δεν θα γίνει, είχε υποβληθεί από την ΔΕΗ. Μετά την εκδίκαση στις 6 Ιουλίου η απόφαση του Δικαστηρίου θα παράγει αποτελέσματα και θα λύσει το θέμα για όλους τους καταναλωτές.
Η αρμόδια τριμελής επιτροπής του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ να υπάρξει πιλοτική δίκη για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια, που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει δικαστήρια. Ο Άρειος Πάγος συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.
Ειδικότερα, αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηρίσει την ρήτρα αναπροσαρμογής ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και όπως έχει επισημαίνει η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.
Κατά τον κ. Βερβεσό, η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.
Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε επίσης:
Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Στη Βουλή η ρύθμιση για το πλαφόν στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
«Bόμβα» για τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού η υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News