Η μείωση των εκπομπών CO2 δεν αρκεί από μόνη της για να αποτρέψει την υπερθέρμανση
Για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος πρέπει να προχωρήσει πέρα από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να περιορίσει και άλλους, λιγότερο γνωστούς ρύπους, όπως το υποξείδιο του αζώτου, που παίζει βασικό ρόλο στη θέρμανση του πλανήτη, προτείνει νέα έρευνα.
Δεκαετίες συζητήσεων για το κλίμα σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα με τον κοινό στόχο της επίτευξης των «καθαρών μηδενικών» εκπομπών να αναφέρεται συχνότερα στις εκπομπές CO2 και μόνο.
Τον τελευταίο χρόνο περισσότερες απο 100 χώρες δεσμεύθηκαν σε μία μείωση έως το 2030 κατά 30% των εκπομπών μεθανίου, ενός ακόμα αερίου του θερμοκηπίου με βάση τον άνθρακα που είναι πολύ πιο ισχυρό στη δέσμευση θερμότητας από το CO2. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν έχουν ακόμη πουν πώς θα τηρήσουν αυτήν την προθεσμία.
Εν τω μεταξύ, ελάχιστη προσοχή δίνεται σε άλλους ρύπους που προκαλούν θέρμανση, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου άνθρακα, που ονομάζεται επίσης αιθάλη, που απορροφά τη θερμότητα της ακτινοβολίας, καθώς και στους υδροφθοράνθρακες που βρίσκονται στα ψυκτικά μέσα και τα οξείδια του αζώτου. Αλλά μαζί με το μεθάνιο, αυτοί οι ρύποι ευθύνονται για περίπου το ήμισυ της υπερθέρμανσης που παρατηρείται σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Όταν ανησυχούμε για το βραχυπρόθεσμο… πρέπει να κοιτάξουμε και τους άλλους κλιματικούς παράγοντες που δεν περιέχουν CO2», δήλωσε ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Durwood Zaelke, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι χώρες επιδιώκουν τη μείωση του CO2 μέσω της περικοπής της χρήσης ορυκτών καυσίμων, τα οποία εξακολουθούν να θεωρούνται ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η χρήση λιγότερων ορυκτών καυσίμων θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένων των αιωρούμενων θειικών που στην πραγματικότητα εξουδετερώνουν ένα μέρος της κλιματικής αλλαγής αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία μακριά από τη Γη.
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα θειικά καλύπτουν περίπου 0,5 βαθμό Κελσίου της θέρμανσης που θα είχαμε χωρίς αυτά, που σημαίνει ότι η επιθετική κλιματική δράση θα μπορούσε να δει τις θερμοκρασίες προσωρινά να ανεβαίνουν υψηλότερα – εκτός εάν αντιμετωπιστούν και οι λιγότερο γνωστοί ρύποι.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι εστιάζοντας μόνο στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα οδηγούσστε σε άνοδο δύο βαθμών Κελσίου έως το 2045 σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Αντίθετα, ο περιορισμός όλων των κλιματικών ρύπων μαζί θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο στο να αποφύγει κάποια αύξηση της θερμοκρασίας ήδη από το 2030 και να μειώσει στο μισό το ρυθμό θέρμανσης μεταξύ 2030 και 2050, σύμφωνα με τα ευρήματα.
«Αυτό θα πρέπει να επιφέρει μια σημαντική επανεξέταση» των παγκόσμιων στόχων, δήλωσε ο Euan Nisbet, κλιματικός επιστήμονας στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που δεν συμμετέχει στη μελέτη. «Αν δεν μειώσουμε επίσης τη θέρμανση χωρίς CO2, εθελοτυφλούμε.»
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News