Χωρίς κάδους και απόβλητα: Πώς είναι σήμερα στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων
Σακούλα για τα οργανικά, μπουκάλι για το λάδι, κάδος για τα ανακυκλώσιμα, δοχείο για τις πάνες. Αυτή είναι η νέα καθημερινότητα που έχει καθιερωθεί τους τελευταίους μήνες στην Τήλο, όπου στο πλαίσιο του προγράμματος κυκλικής διαχείρισης Just Go Zero, η ταφή απορριμάτων αποτελεί κομμάτι του παρελθόντος.
Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Polygreen, είναι ότι για την υλοποίησή του απαιτείται η ενεργή συμβολή των κατοίκων, καθώς καλούνται σε καθημερινή βάση να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους. Έπειτα, τα απόβλητα συλλέγονται πόρτα – πόρτα από εργαζομένους της Polygreen, ώστε τα υλικά να αξιοποιηθούν και να αποκτήσουν μία νέα ζωή.
Σε μία μικρή κοινωνία με λιγότερους από 800 μόνιμους κατοίκους, είναι αναμενόμενο ένα τέτοιο πρόγραμμα να έχει προκαλέσει μία – μικρή ή μεγάλη – αναστάτωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στα νοικοκυριά, η αποδοχή φαίνεται να είναι ευρεία, αφού «είναι μία συνήθεια», όπως παραδέχονται κάτοικοι της Τήλου.
Από την άλλη πλευρά, περίπου πέντε μήνες από την εκκίνηση του προγράμματος, ορισμένοι κάτοικοι που διατηρούν επιχειρήσεις στο νησί εκφράζουν ανησυχίες. Κάποιοι δηλώνουν ότι η διαλογή των αποβλήτων είναι δύσκολη για τους όγκους που διαχειρίζονται ή ότι το παλιό σύστημα του «τα πετάω όλα σε ένα κάδο» έσωζε χρόνο. Βέβαια, άλλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το πρόγραμμα, ιδίως όσοι και προηγουμένως έκαναν κάποιου είδους διαλογή.
Σε αμφότερους, διάχυτη είναι η ανησυχία για την συνέχιση του προγράμματος με την ίδια συνέπεια στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, αφού δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί το καλοκαίρι. Από την πλευρά της η Polygreen έχει προβλέψει την αύξηση του όγκου των αποβλήτων και δηλώνει προετοιμασμένη για την θερινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής οι τουρίστες φαίνεται να ακολουθούν και να σέβονται τους όρους του Just Go Zero.
Ποσοστό ανακύκλωσης 86%
Με την συνεργασία του Δήμου Τήλου, μέσω του προγράμματος έχουν καταργηθεί αφενός οι δημόσιοι κάδοι, αφετέρου ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων, όπου πλέον φιλοξενείται το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας για την διαλογή και προετοιμασία των αποβλήτων προς ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή ενεργειακή αξιοποίηση.
Τα απόβλητα αφορούν συνολικά 25 ροές: πετ, πλαστικά, χαρτί συσκευασίας, έντυπο χαρτί, αλουμίνιο, τετραπάκ, μεταλλικά δοχεία, αποτσίγαρα, κάψουλες καφέ, μαγειρικό λάδι, σπρέι, λαμπτήρες, γυαλί, τόνερ, μπαταρίες, καπάκια PP, συσκευασίες φαρμάκων, φελιζόλ, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, οργανικά, μη ανακυκλώσιμα, πάνες, αντικείμενα για επαναχρησιμοποίηση και ξύλινη συσκευασία
Αυτή τη στιγμή μέσω του προγράμματος ανακυκλώνεται κατά μέσον όρο το 86% των συλλεχθέντων αποβλήτων, ενώ υπάρχουν βάσιμες ελπιδες ότι το ποσοστό αυτό θα αγγίξει σύντομα το 90%, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Polygreen, Θανάση Πολυχρονόπουλο. Επίσης, στελέχη της εταιρείας σημείωσαν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για υλοποίηση του προγράμματος και σε άλλα νησιά της Ελλάδας.
Για την ίδια την Τήλο, το πρόγραμμα έχει αφήσει ένα ακόμη αποτύπωμα στο νησί πέραν του περιβαλλοντικού. Καθώς απασχολεί 10 άτομα μέχρι στιγμής εκεί, πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση της Τήλου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς «καθάρισε» η Τήλος από τα απόβλητα
Σκρέκας: Τήλος, το ελληνικό νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News