ΗΠΑ: Τα πλουσιότερα κράτη να τηρήσουν τις υποσχέσεις για την κλιματική αλλαγή
Τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να κρατήσουν ζωντανό τον παγκόσμιο στόχο για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, υποστήριξε σήμερα Σάββατο στο Reuters ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα.
Όπως τόνισε ο Τζον Κέρι, η πρόοδος είναι ζωτικής σημασίας καθώς η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα, γνωστό ως COP27, τον Νοέμβριο στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Για να είναι επιτυχής η συνάντηση, τα 20 πλουσιότερα κράτη που αντιπροσωπεύουν το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως έκαναν στην περσινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, σημείωσε.
«Είναι κάτι κρίσιμο», ανέφερε ο Κέρι στη συνέντευξή του. «Αυτές οι 20 χώρες ευθύνονται για το 80% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εάν αυτές οι χώρες κινηθούν, λύνουμε το πρόβλημα».
Όπως συμπλήρωσε, σημειώνεται κάποια πρόοδος, αλλά όχι αρκετή και οι αλλαγές πρέπει επίσης να γίνουν πιο γρήγορα
«Συμβαίνουν πολλά, πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν τις νέες τεχνολογίες ή πολλοί άνθρωποι επενδύουν», ανέφερε ο Κέρι, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με Νορβηγούς αξιωματούχους.
«Ωστόσο πρέπει να εργαστούμε πιο γρήγορα σε κυβερνητικό επίπεδο και να οργανωθούμε ώστε να υπάρχουν περισσότερες τραπεζικές συμφωνίες, ούτως ώστε να υπάρχει χώρος για χρήματα για επενδύσεις. Αυτό απαιτεί κάποιο συντονισμό μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».
Η αντιμετώπιση των παγκόσμιων κρίσεων όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αποσπάσει κάπως την εστίαση από τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, «υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι και να μην είμαστε όμηροι του φυσικού αερίου, ενός ορυκτού καυσίμου που κρατά κάποιος που είναι έτοιμος να καταστήσει όπλο αυτό το καύσιμο», είπε αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Καμία χώρα δεν πρέπει να εξαρτάται με αυτόν τον τρόπο», κατέληξε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Συμφωνία του Παρισιού: Το πρώτο παγκόσμιο σχέδιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής
Έκθεση: To 2021 ήταν η χρονιά που έφερε κλιματικό χάος στην Ευρώπη
Περιβαλλοντικές υποσχέσεις: Στο μικροσκόπιο 25 ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News