Green Economy Πέμπτη 5/05/2022, 17:40
GREEN ECONOMY

Σκρέκας: Από κοινού αγορές φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία

Σκρέκας: Από κοινού αγορές φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία

Στη Σόφια της Βουλγαρίας βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε σε ευρεία περιφερειακή υπουργική συνάντηση με τους εκπροσώπους οκτώ κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών και πηγών προμήθειας ενέργειας και την πράσινη μετάβαση.

Όπως ανακοίνωσε, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgargaz συμφώνησαν να προβούν σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, ενισχύοντας την διαπραγματευτική τους ισχύ και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές φυσικού αερίου. 

Παράλληλα, ο αγωγός IGB, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία από τους ελληνικούς τερματικούς σταθμούς και από τον αζέρικο αγωγό, θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη σημασία της πλατφόρμας προμήθειας ενέργειας της Ε.Ε. και στη σύσταση της πρώτης περιφερειακής ειδικής ομάδας, που θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. και τις προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σύσταση μιας task force Ελλάδας – Βουλγαρίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων στον τομέα της ενέργειας.

Επίσης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της κατασκευής της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία. Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η καθοριστική συμβολή των νέων έργων ΑΠΕ στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG, διπλασιάζουμε τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μεγιστοποιούμε την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Βουλγαρία: Από κοινού παραδόσεις φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη με την Ελλάδα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής μας χώρας, Αλεξάντερ Νικολόφ, δήλωσε από τη μεριά του ότι Ελλάδα και Βουλγαρία θα επιδιώξουν κοινές παραδόσεις φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο.

Η Βουλγαρία, που αυτή τη στιγμή μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία, μπορεί επίσης να μεταφέρει πάνω από 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του βόρειου δικτύου της προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Άσεν Βασίλιεφ.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το σχέδιο περιλαμβάνει την προσθήκη μιας νέας πλωτής δεξαμενής στον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, την ολοκλήρωση της μονάδας αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη έως το τέλος του 2023 και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, εντός του καλοκαιριού.

Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε ακόμη τη νέα πλατφόρμα συναλλαγών φυσικού αερίου του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενοποίηση των αγορών ενέργειας, την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και την αντιστάθμιση των κινδύνων, από την έντονη μεταβλητότητα των τιμών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Mytilineos, ΔΕΠΑ και η ουγγρική ΜΕΤ προμηθεύουν με φυσικό αέριο τη Βουλγαρία

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια αποκτούν στρατηγικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη

Εγκαίνια για τον FSRU Αλεξανδρούπολης: Η Ελλάδα, πύλη αερίου για τα Βαλκάνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News