Green Economy Πέμπτη 5/05/2022, 11:53
GREEN ECONOMY

Στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες οι ΑΠΕ της Volterra

Στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες οι ΑΠΕ της Volterra

Ζήτημα ημερών είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της Volterra, η οποία προχωρεί μέσω της ξεχωριστής πώλησης του υγιούς και κερδοφόρου χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από αυτό της προμήθειας, που κατέστη ζημιογόνο, όπως και το σύνολο του κλάδου, υπό την πίεση των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν τη θυγατρική του ομίλου Αβαξ να είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την πώληση του χαρτοφυλακίου παραγωγής από ΑΠΕ. Η Volterra διαθέτει αιολικά πάρκα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 73 MW, υπό κατασκευή 36 MW και υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ 150 MW. Οι ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Volterra έχουν δεσμούς από το 2019, όταν η πρώτη εξαγόρασε το 45% των αιολικών της δεύτερης στη Βοιωτία (54 MW) και στην Αιτωλοακαρνανία (16 MW). Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών φαίνεται να έχει κλείσει στα βασικά της σημεία και να απομένουν λεπτομέρειες για την υπογραφή της, η οποία πιθανότατα να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει και την πρώτη επιθετική κίνηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην αγορά των ΑΠΕ, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της εταιρείας, όπου αναπτύσσεται αυτόνομα και μέσω συνεργασιών, όπως αυτή με την RWE στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο να έχει εγκαταστήσει 7,2 «πράσινα» GW έως το 2024.

Το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της προμήθειας, που ώθησε και τη μητρική εταιρεία στην απόφαση για αποεπένδυση από την αγορά του ηλεκτρισμού, φαίνεται να καταλήγει σε μεγάλο καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο. H αναζήτηση επενδυτή, που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση σε μια αγορά που βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση και συνθήκες έντονης αβεβαιότητας. Οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά έχουν οδηγήσει το σύνολο του κλάδου προμήθειας σε ζημίες, με τις μη καθετοποιημένες εταιρείες, όπως η Volterra, να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιέσεις. Οι επενδυτές στους οποίους απευθύνθηκε η εταιρεία ήταν επιφυλακτικοί κυρίως ως προς τη μεγάλη έκθεσή της στη μέση τάση, όπου κατάφερε να συγκεντρώσει μερίδιο 5% διαθέτοντας χαμηλά τιμολόγια, τα οποία με τις υψηλές τιμές της κρίσης γύρισαν σε ζημίες.

Στις πιέσεις που δέχθηκε η εταιρεία για κεφάλαια κίνησης από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής αποδίδει ο ίδιος ο όμιλος Aβαξ την απόφασή του για αποεπένδυση από την αγορά ηλεκτρισμού. Οπως αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2021, η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της Volterra και η άνοδος των τιμών αγοράς είχε ως επακόλουθο την εκτίναξη του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης σε επίπεδο που η εταιρεία αδυνατούσε να διαχειριστεί και χρειάστηκε σημαντική στήριξη από τη μητρική εταιρεία. Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 απαιτήθηκε η οικονομική στήριξη της Volterra από τη μητρική Αβαξ κατά το ποσό των 7,2 εκατ. ευρώ. Η Volterra παρουσίασε πέρυσι πωλήσεις ύψους 190,5 εκατ. ευρώ αλλά και ζημίες μετά φόρων 14 εκατ. ευρώ λόγω της έκρηξης τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ζημίες από την ενέργεια αποτυπώθηκαν και στον όμιλο, που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε θετικό πρόσημο στην κερδοφορία του 2021.

Η περίπτωση της Volterra είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά της προμήθειας για τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές, για τους οποίους όσο παρατείνεται η κρίση στενεύουν και τα περιθώρια αντοχών.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News