Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει ξανά την ενεργειακή μετάβαση στο προσκήνιο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει, έχει αναδείξει και ένα μεγάλο ερώτημα αναφορικά με την μορφή της ενέργειας που θα επικρατήσει τα επόμενα ένα χρόνια. Επί του παρόντος δύο απόψεις φαίνεται ότι επικρατούν. Κάποιοι θεωρούν ότι η γεωπολιτική ένταση στην ανατολική Ευρώπη επιβραδύνει την μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας. Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με το να κυκλοφορήσουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους και να αυξηθούν οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες, η ενεργειακή αυτονομία καθίσταται πιο εύκολη.
Στο ενδεχόμενο στην ενέργεια προερχόμενη από την Ρωσία να επιβληθεί εμπάργκο, οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα είναι αναγκασμένες να πάρουν σκληρές αποφάσεις αναφορικά με το πώς θα εξασφαλίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, κάτι που θα φέρει την ενεργειακή μετάβαση στο επίκεντρο αυτής της ατζέντας.
Άνθρακας
Η επιθυμία της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις της να στραφούν στον άνθρακα ένα καύσιμο το οποίο μακροπρόθεσμα θα αποσυρθεί.
Η αύξηση της ζήτησης οδήγησε τις τιμές του άνθρακα σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ. Λίγες μόλις ημέρες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία οι ανησυχίες αναφορικά με την ενέργεια οδήγησαν τα συμβόλαια άνθρακα στην στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας στα 440 αμερικανικά δολάρια ο τόνος, πέντε φορές περισσότεροι υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Στο μεταξύ, την ώρα που η ζήτηση για άνθρακα αυξάνεται οι ανθρακωρύχοι δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν προκύψει.
Βενζίνη και πετρέλαιο
Η ανοδική πορεία που χαράσσουν οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου στις ΗΠΑ ανάγκασαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δώσει εντολή προκειμένου να απελευθερωθούν στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου. Παράλληλα, η κυβέρνησή του η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ενεργειακής μετάβασης σχεδιάζει να επιτρέψει την πώληση βενζίνης με μεγαλύτερο ποσοστό αιθανόλης αυτό το καλοκαίρι.
Με την τιμή της βενζίνης να έχει φτάσει στα 5 γαλόνι το γαλόνι ο αναλυτής του BloombergNEF, Ίθαν Ζίντλερ αναφέρει ότι είναι ένας καλός λόγος για τους Αμερικανούς να αρχίζουν να σκέφτονται την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος. «Όταν η βενζίνη ήταν στα δυόμιση δολάρια το γαλόνι πολλοί έκανε υπολογισμούς για να δουν πόσα χρήματα θα γλιτώσουν σε 10 χρόνια με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τώρα η εξίσωση αυτή γίνεται πολύ πιο εύκολη», επισημαίνει.
Υδρογόνο και ΑΠΕ
Ενώ η Ευρώπη βραχυπρόθεσμα εξαρτάται ακόμα από τα ορυκτά καύσιμα, η πρόθεσή της να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολαρίων στην αγορά του υδρογόνου το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας ήδη το ενδιαφέρον για το υδρογόνο αυξανόταν κυρίως για τα περιβαλλοντικά οφέλη που έχει. Ωστόσο ο πόλεμος επιτάχυνε την μετάβαση αυτή.
Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον για τις λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας έχει ενταθεί επίσης, ειδικότερα στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η παρούσα κρίση ανέδειξε το πόσο ευάλωτες είναι οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας, αναφέρει ο Τζεφ Ουότερς διευθύνων σύμβουλος στη Maxeon Solar Technologies.
Η αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι μεταξύ το φθηνότερων πηγών ενέργειας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τη δεδομένη στιγμή το κόστος για τα καύσιμα είναι μηδενικό σε αυτές.
«Σπανίως έχει κάνει εμφάνισή της η έκκληση να επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις εγχώριες πηγές ενέργειας, στις καθαρές πηγές ενέργειας, αλλά και σε αυτές που συνδράμουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει Χριστιάνα Φιγκουέρες πρώην εκτελεστική γραμματέας στο Framework Convention on Climate Change των Ηνωμένων Εθνών.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το φιλί της ζωής στον άνθρακα
ΙΕΑ: Χαμηλότερη η ζήτηση για φυσικό αέριο φέτος – Νέες προβλέψεις στην σκιά του πολέμου
Κομισιόν: 1,1 δισ. ευρώ σε επτά έργα για την πράσινη μετάβαση
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News