Τι σημαίνουν για την πυρηνική ενέργεια οι γαλλικές εκλογές;
Με φόντο μία εκρηκτική κατάσταση στην αγορά ενέργειας διενεργείται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν αναδεικνύεται φαβορί, αν και προκρίνεται με μικρή μόνον διαφορά της αντιπάλου του από την ακροδεξιά.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο τις πιέσεις στις ενεργειακές τιμές, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλει η Γηραιά Ήπειρος να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, είναι έκδηλο ότι οι γαλλικές εκλογές λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο καθοριστικής σημασίας για τον σχετικό κλάδο. Και θα έχει σημασία όχι μόνο για την ίδια την Γαλλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Πυρηνική ενέργεια
Προς όποια κατεύθυνση και εάν κινηθούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι, φαίνεται πως λίγο – πολύ Μακρόν και Λεπέν συμφωνούν στην γενική εικόνα όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια: πρόκειται να ενισχυθεί.
Ο Γάλλος πρόεδρος στις αρχές Φεβρουαρίου και πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είχε ανακοινώσει την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Επίσης, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα επιμηκύνει τη λειτουργία παλαιότερων πυρηνικών εργοστασίων.
Επίσης, πιο πρόσφατα, ο Μακρόν δήλωσε ότι ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της EDF, του ενεργειακού κολοσσού της Γαλλίας, θα πρέπει να περάσουν στο γαλλικό δημόσιο. Το γαλλικό δημόσιο κατέχει ήδη το 84% της εταιρείας, η οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα και έχει τεθεί επανειλημμένως στο τραπέζι το ζήτημα της αναδιάρθρωσής της.
Αντίστοιχα στο πλαίσιο του προεκλογικού σχεδίου της Λεπέν για την ενέργεια, η πυρηνική παίζει σημαντικό ρόλο, όπως αντίστοιχα και το υδρογόνο. Η ίδια η Λεπέν είναι υπέρ της ανέγερσης νέων αντιδραστήρων στη χώρα και παράτασης της λειτουργίας των παλιών, με κεντρικό στόχο της στρατηγικής της να υπάρχει ενεργειακή αυτονομία στη χώρα χωρίς την παρεμβολή της Ε.Ε..
«Η ευρεία πολιτική στήριξη για νέους και υφιστάμενους αντιδραστήρες και η συμπερίληψη της πυρηνικής στο νομοθετικό πλαίσιο της ταξινομίας της Ε.Ε., και σε μικρότερο βαθμό η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχηματισε τις φιλοδοξίες της Γαλλίας να χτίσει περισσότερους αντιδραστήρες», σημείωσε πρόσφατα η S&P Global Commodity Insights.
Το «αγκάθι»
Σε αντίθεση με την πυρηνική, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην προσέγγιση τους στην αιολική ενέργεια. Στο ενεργειακό σχέδιο του Μακρόν, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι υψηλής σημασίας, στον ίδιο βαθμό με τις επενδύσεις στην πυρηνική. Σε προεκλογική του ομιλία στο τέλος Μαρτίου, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την διοχέτευση 50 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση, που περιλαμβάνει και την κατασκευή 50 υπερπόντιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2050.
Αντιθέτως, το ενεργειακό σχέδιο της Λεπέν δεν περιλαμβάνει ανεμογγενήτριες. Η υποψήφια του Rassemblement National έχει υποσχεθεί την επιστροφή 5 δισ. ευρώ στα γαλλικά νοικοκυριά, τα οποία προορίζονται ως επιδοτήσεις σε ανεμογεννήτριες. Επίσης, θέλει να σταματήσει την ανέγερση πάρκων, αλλά και να αποδομήσει τα υφιστάμενα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Η επιστροφή του «κινδύνου Λεπέν»: Τι θα σήμαινε μια νίκη της στις εκλογές
Μακρόν: Αναγεννάται η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας – Ανακοίνωσε 6 νέους αντιδραστήρες
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το φιλί της ζωής στον άνθρακα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News