Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Πρωτιά του Ρεθύμνου στην κατηγορία οδικής ασφάλειας
O Δήμος Ρεθύμνης διακρίθηκε για τα μέτρα που έλαβε σχετικά με την «ενεργή» μετακίνηση, τις διαμορφώσεις στο οδικό της δίκτυο υπέρ της ασφάλειας των πεζών
Πρώτη πόλη στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week – EMW) για την οδική της ασφάλεια αναδείχθηκε το Ρέθυμνο.
Η εκστρατεία, την οποία στηρίζει κάθε χρόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός της ΕΕ για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, εντάσσεται στον πανευρωπαϊκό στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και στηρίζει κάθε τοπική πρωτοβουλία ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ασφαλείς, πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και προσβάσιμες για όλους. Το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021 ήταν: «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» με κεντρικά ζητήματα την ψυχική & σωματική υγεία, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.
Ειδικότερα, ο Δήμος Ρεθύμνης διακρίθηκε για τα μέτρα που έλαβε σχετικά με την «ενεργή» μετακίνηση, τις διαμορφώσεις στο οδικό της δίκτυο υπέρ της ασφάλειας των πεζών όλων των κατηγοριών όπως και των χρηστών ποδηλάτων, για την εκτεταμένη ανάπλαση της πόλης καθώς και για τη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης του αστικού ιστού.
Συνολικά στην εκστρατεία Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 συμμετείχαν 3184 πόλεις από όλη την Ευρώπη με το Ρέθυμνο να κατακτά την πρωτιά μεταξύ των άλλων δύο φιναλίστ στην κατηγορία «οδική ασφάλεια», Βαρσοβία και Φλωρεντία.
Τη βράβευση, που πραγματοποιήθηκε με υβριδική μορφή, έκανε ο Matthew Baldwin, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move) και Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αποστολής «Mission Board 100 Climate Neutral Cities by 2030» και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας:
«Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την περιεκτική προσέγγιση του Ρεθύμνου στην οδική ασφάλεια, η οποία στοχεύει σε τρεις βασικούς πυλώνες: την αναβάθμιση του συστήματος δημόσιων μεταφορών, την αύξηση και την ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων και την καθιέρωση ολοκληρωμένης συνεργασίας με τοπικούς φορείς. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση βοηθά το Ρέθυμνο να εξισορροπήσει τον ρόλο του ως τουριστικού προορισμού με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η ελληνική πόλη προσπάθησε επίσης να επαναλάβει την επιτυχία της μοιράζοντας την εμπειρία και τα διδάγματα που αντλήθηκαν με άλλους δήμους για να ενισχύσει τον πολλαπλασιασμό και τη δυνατότητα μεταφοράς των μέτρων οδικής ασφάλειας».
Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των μικρών πόλεων στους τελικούς φιναλίστ είχε βρεθεί ο Δήμος Αλίμου που συναγωνίστηκε την Ισπανική πόλη Miajadas και την πορτογαλική Valongo (νικήτρια πόλη).
Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς δήλωσε:
«Συγχαρητήρια στο Ρέθυμνο για τη μεγάλη διάκριση στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Η κατηγορία στην οποία πρώτευσε, η οδική ασφάλεια, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην ουσία της βράβευσης διότι αφορά στην προστασία και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή χωρίς διακρίσεις.
Συγχαρητήρια και στον Δήμο Αλίμου αλλά και σε όλες τις ελληνικές συμμετοχές που φέτος ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Το ΥΠΕΝ ήταν και θα είναι δίπλα σε όλους τους Δήμους, μικρούς και μεγάλους ώστε να γίνουν οι πόλεις μας πιο ανθρώπινες».
Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης στέλνει συγχαρητήριο μήνυμα στο Ρέθυμνο και στον Άλιμο δήλωσε:
«Η διάκριση και του Ρεθύμνου και του Αλίμου δεν είναι κάτι απλό, αντιθέτως είναι πολύ σημαντική καθώς η βιώσιμη κινητικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της αστικής αναζωογόνησης και της μεταμόρφωσης των πόλεων σε κλιματικά ουδέτερες περιοχές, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που η κλιματική απορρύθμιση επιτάσσει άμεσα μέτρα. Επιπλέον, η υιοθέτηση υγιών προτύπων συμπεριφοράς στον οδικό χώρο και η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της οδικής ασφάλειας παρέχουν ασφάλεια και ισορροπία στις μετακινήσεις μας, δημιουργώντας ένα κατάλληλο περιβάλλον για βιώσιμες μετακινήσεις».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
NFT: O απρόσμενος τρόπος για να σωθεί ο Αμαζόνιος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News