Green Economy Τρίτη 8/02/2022, 17:58
GREEN ECONOMY

Τα πυρηνικά της Γαλλίας βάζουν «φωτιά» στις τιμές ρεύματος

Τα πυρηνικά της Γαλλίας βάζουν «φωτιά» στις τιμές ρεύματος

Νέα άνοδο καταγράφουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός της ηπείρου, δηλαδή η EDF, ανακοίνωσε τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία μείωση στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. 

Συγκεκριμένα, η γαλλική ενεργειακή εταιρεία έκανε γνωστό ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να πέσει σε επίπεδα, τα οποία έχουν να καταγραφούν από το 1990, κάτι που προαναγγέλλει νέες πιέσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανακοινώσεις της EDF θα αναγκάσουν το Παρίσι να εισαγάγει περισσότερη ενέργεια από το εξωτερικό, ενώ θα φέρει σε δύσκολη θέση αρκετές γειτονικές χώρες, οι οποίες βασίζονται στη γαλλική ενέργεια για τον ηλεκτρισμό τους. 

Η μείωση της παραγωγής συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά και με την προσπάθεια σταδιακής απεξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια. 

Κάτι που, αναμφίβολα, επιδεινώνει την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση της Γηραιάς Ηπείρου, σε συνδυασμό με τις σταθερά μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Η EDF ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, ότι η παραγωγή θα υποχωρήσει μεταξύ 295 και 315 τεραβατώρες το 2022 (300 – 330 η προηγούμενη εκτίμηση), κάτι που έχει να συμβεί από το 1990. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ετήσια συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,7% και βρέθηκαν στα 147 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γαλλία εκτινάχθηκαν κατά 7% και αναρριχήθηκαν στα 162 ευρώ. 

Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Η μείωση της παραγωγής είναι πιθανό να περιορίσει τις ροές ενέργειας προς τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες που θα αναγκαστούν να στραφούν ακόμη περισσότερο στο φυσικό αέριο και τον άνθρακα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό 10ετίας η κερδοφορία της BP

Mytilineos: Περιθώρια ανόδου 57% βλέπει η Euroxx

Ο ρόλος της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News