Green Economy Πέμπτη 27/01/2022, 20:50
ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι παγκόσμιες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση το 2021

Σε επίπεδα ρεκόρ οι παγκόσμιες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση το 2021

Οι παγκόσμιες δαπάνες για τη μετάβαση στην ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν περισσότερο από ένα τέταρτο το 2021, με κινητήριο μοχλό την ηλεκτροκίνηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι συνολικές επενδύσεις έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 755 δισ.δολαρίων, σημειώνοντας άλμα 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg NEF. Τα νούμερα καταδεικνύουν πόσο ισχυρή είναι η όρεξη των επενδυτών για τις τεχνολογίες που είναι βασικές για την αντιμετώπιση των χειρότερων επιπτώσεων από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, οι δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η έκθεση εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 2,1 τρισ. δολαρίων για την ενεργειακή μετάβαση από το 2022-2025, σχεδόν τρεις φορές το επίπεδο του περασμένου έτους. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και πυρηνική ενέργεια.

«Σε όλες τις περιοχές πρέπει να δούμε πολύ περισσότερες επενδύσεις», δήλωσε ο Albert Cheung, επικεφαλής ανάλυσης της BNEF. «Θα πρέπει να δoύμε μία τεράστια αύξηση και αυτό θα πρέπει να καθοδηγηθεί από την κυβερνητική πολιτική».

Η μεγαλύτερη αναλογία των δαπανών το 2021 προορίστηκε σε νέα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως πάρκα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ο κλάδος προσείλκυσε 366 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επικεντρώθηκε στην Ασία. Στην Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με το 2020.

Η παραγωγική ικανότητα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρειαστεί να αυξηθεί γρήγορα για να παρέχει αρκετή καθαρή ισχύ όχι μόνο για να εξαλείψει τα ορυκτά καύσιμα από τα ηλεκτρικά δίκτυα του κόσμου, αλλά και να υποστηρίξει νέες πηγές ζήτησης από ηλεκτρικά οχήματα.

Οι επενδύσεις σε ηλεκτροκίνητες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων και των υποδομών υποστήριξης, αυξήθηκαν κατά 77% το 2021 στα 273 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος, η έκθεση αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ξεπερνώντας το ποσό που δαπανάται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Ανεβαίνουν οι ΑΠΕ στην Ε.Ε. – Το ποσοστό κατανάλωσης στην Ελλάδα

Μπιλ Γκέιτς: Επενδύσεις 15 δισ.δολαρίων σε πράσινη ενέργεια μέσω του προγράμματος BEC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News