Εκεί που τα σπίτια είναι πιο μολυσμένα από τους δρόμους
Η κατάσταση στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας, έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις ως προς την ένταση και την έκταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μάλιστα, η ύπαρξη βλαβερών μικροσωματιδίων στον αέρα είναι τόσο ευρεία, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν σε κανένα σημείο της πόλης να εισπνεύσουν καθαρό αέρα.
Ούτε καν στο εσωτερικό των σπιτιών τους, καθώς πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι ο αέρας μέσα στα διαμερίσματα είναι «σημαντικά υψηλότερα» μολυσμένος σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.
Παρ’ όλα αυτά, κάτοικοι και κυβέρνηση δηλώνουν απρόθυμοι να λάβουν μέτρα, ώστε το Νέο Δελχί να σταματήσει να αποτελεί την «πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου».
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία διενεργήθηκε από το 2018 έως το 2020, η μόλυνση των σπιτιών και των διαμερισμάτων είναι οριζόντια, μην έχοντας οικονομικές, κοινωνικές ή άλλες «προτιμήσεις».
Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, τα ίδια ποσοστά μικροσωματιδίων (PM 2.5) συναντώνται τόσο στα σπίτια των φτωχότερων στρωμάτων όσο και στα σπίτια των πλουσιότερων στρωμάτων.
«Στο Νέο Δελχί, είτε είσαι πλούσιος είτε είσαι φτωχός δεν μπορείς να αναπνεύσεις καθαρό αέρα» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο δρ Kenneth Lee, επικεφαλής της έρευνας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας ασθενειών, οι οποίες συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένας αριθμός που ισούται με όσους πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας του τσιγάρου ή της ανθυγιεινής διατροφής.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Ινδία, όπου περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μόλυνσης. Άλλωστε, στην ασιατική χώρα βρίσκονται οι 22 από τις 30 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε επίσης:
Η πόλη που ετοιμάζεται για νέο lockdown (όχι για την πανδημία)
Μια προσευχή στο μολυσμένο ποτάμι
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News