Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση
Ψηφίζεται την Πέμπτη
Τη Δευτέρα εισάγεται προς επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης».
Σκοπός του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί στην Oλομέλεια την Πέμπτη, είναι η λεγόμενη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των δύο περιοχών, οι οποίες εξαρτώνται οικονομικά και ενεργειακά από την εξόρυξη και την χρήση του λιγνίτη.
Το ίδιο ισχύει δε, και για τις περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες με τη σειρά τους εξαρτώνται από τη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως σημειώνεται στο 1ο άρθρο του νομοσχεδίου, η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση πραγματοποιείται μέσω της οικονομικής διαφοροποίησης της παραγωγικής βάσης των περιοχών αυτών, βάσει του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Master Plan ΔΑΜ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ ΔΑΜ 2021-2027.
Με το νέο νομοσχέδιο, συστήνεται, στο «Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» (Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ), ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στον αρμόδιο για θέματα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) Υπουργό [..] και προβλέπεται η κατάργησή της στις 31.12.2032.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στοχεύει στον πλήρη τερματισμό του λιγνίτη έως το 2028, στο πλαίσιο της προσπάθειας μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ενέργεια: Πρόταση για μεταρρύθμιση της αγοράς στην Ε.Ε. – Προστασία από τις ανατιμήσεις
IEA: Μία ακόμη χρονιά – ρεκόρ για τις ΑΠΕ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News