Green Economy Δευτέρα 1/11/2021, 17:50
GREEN ECONOMY

Μπάιντεν: Αντίστροφη μέτρηση για την κλιματική αλλαγή

Μπάιντεν: Αντίστροφη μέτρηση για την κλιματική αλλαγή

Ο κόσμος έχει περιορισμένο χρόνο για να δράσει ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα (COP26).

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Μας μένει ένα πολύ σύντομο περιθώριο ενώπιόν μας, ώστε να αυξήσουμε τους στόχους μας», τόνισε ο ίδιος μιλώντας από το βήμα της Διάσκεψης, παρότι στις ΗΠΑ έχουν εκφραστεί έντονες αμφιβολίες σχετικά με την διοχέτευση κονδυλίων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πρόκειται για μία καθοριστική δεκαετία, στην οποία έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε τους εαυτούς μας», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν πρότεινε τη διοχέτευση 3 δισ. δολαρίων ετησίως από τα ταμεία του αμερικανικού κράτους προς αναπτυσσόμενες οικονομίες, ώστε να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα στην άνοδο της στάθμης των υδάτων και τις ξηρασίες. Στην περίπτωση που εγκριθεί το σχέδιο αυτό θα εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο για παροχή 11,4 δισ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι το 2024 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, αμφότερα τα σχέδια αυτά απαιτούν έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί, πως για πρώτη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε συγκεκριμένο κόστος στην προσπάθεια προσαρμογής του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και άλλες ευάλωτες περιοχές.

Δυναμική

Ο Μπάιντεν κατέφθασε στη Γλασκώβη χωρίς τη δυναμική που ήλπιζε να έχει κατοχυρώσει, καθώς δεν μπόρεσε να πείσει τους Δημοκρατικούς να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο υποδομών, στο οποίο περιλαμβάνονται και σημαντικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Οι προοδευτικοί του κόμματός του δήλωσαν ότι θα εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις μόνον εφόσον η Γερουσία αναπτύξει ξεχωριστό σχέδιο για επιπλέον δαπάνες καθαρής ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αξίας 555 δισ. δολαρίων.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News