Green Economy Κυριακή 31/10/2021, 14:38
GREEN ECONOMY

G20: Συμφωνία για το κλίμα αλλά με μικρή πρόοδο για την υπερθέρμανση

G20: Συμφωνία για το κλίμα αλλά με μικρή πρόοδο για την υπερθέρμανση

Σε συμφωνία για το κομμάτι των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου του G20 που αφορά το κλίμα κατέληξαν οι διαπραγματευτές, όμως χρειάστηκε να υποχωρήσουν σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις, προκειμένου να πειστούν όλοι να υπογράψουν το τελικό κείμενο που θα φέρουν οι ηγέτες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη, την επόμενη εβδομάδα. 

Η συμφωνία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δεσμεύσεις που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης των Παρισίων για το κλίμα. Οι ηγέτες δηλώνουν ότι «παραμένουν αφοσιωμένοι στον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων να κρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και θα επιδιώξουν προσπάθειες για να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα». 

Η ανακοίνωση, προσχέδιο της οποίας διέρρευσε στο Bloomberg, συμφωνεί να δοθεί σταδιακό τέλος στις επενδύσεις σε νέα εργοστάσια άνθρακα στο εξωτερικό, κάτι το οποίο η Κίνα είχε ήδη δηλώσει ότι θα κάνει. 

Σε ό,τι αφορά τα εργοστάσια άνθρακα εντός συνόρων, η ανακοίνωση περιλαμβάνει μόνο μία γενική δέσμευση να στηριχθούν οι χώρες που θέλουν να δώσουν τέλος στις επενδύσεις σε νέες μονάδες, για να το κάνουν το συντομότερο δυνατό. 

Προηγούμενες εκδοχές της ανακοίνωσης είχαν πιο συγκεκριμένη και λεπτομερή φρασεολογία σε σχέση με την απεξάρτηση από τον άνθρακα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

G20: Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για το κλίμα

G20: Πανδημία, οικονομία και κλίμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News