Green Economy Τετάρτη 27/10/2021, 17:03
GREEN ECONOMY

Guardian: Αυτοί είναι οι 12 «κακοί» του κλίματος

Οι πραγματικοί ένοχοι είναι αυτοί οι CEOs, τραπεζίτες, δικηγόροι και πολιτικοί, σύμφωνα με τον Guardian

Guardian: Αυτοί είναι οι 12 «κακοί» του κλίματος

Ο μέσος Αμερικανός θα πρέπει να σταματήσει να κατηγορεί τον εαυτό του για την κλιματική κρίση. Στην πραγματικότητα, οι μοναδικοί ένοχοι για την κλιματική αλλαγή είναι λίγοι ισχυροί, οι οποίοι φέρουν προσωπική ευθύνη, γράφει ο Guardian.

Αυτοί που μόλυναν το περιβάλλον περισσότερο απέφυγαν τις ευθύνες τους για δεκαετίες, καθώς βοήθησαν τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων να καταστρέψει τον πλανήτη, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Οι πράξεις αυτών των «κακών» του κλίματος, όπως τους χαρακτηρίζει, έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους.

1.       Mike Wirth (πρόεδρος του δ.σ. και CEO της Chevron): Οι εκπομπές ρύπων της Chevron είναι ανάμεσα στις χειρότερες όλων των ιδιωτικών εταιρειών του κόσμου, ενώ υπό τον Wirth, η πετρελαϊκή υποβαθμίζει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό της μέσω τακτικών greenwashing.

2.       Darren Woods (πρόεδρος του δ.σ. και CEO της Exxon): Η ExxonMobil είναι γνωστή ως μία από τις πρώτες  πετρελαϊκές που συνειδητοποίησε την κλιματική αλλαγή πριν από 40 χρόνια, όμως εξακολουθεί να ξοδεύει εκατομμύρια για να διασπείρει τις απόψεις των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που αυξάνει τις εκπομπές ρύπων της.

3.       Jamie Dimon (CEO of της JP Morgan Chase): Η τράπεζα έχει δώσει χρηματοδότηση 317 δισ. δολαρίων στους υδρογονάνθρακες, 33% περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη, αφότου υπεγράφη η Συνθήκη των Παρισίων το 2015.

4.       Larry Fink (CEO of BlackRock): H BlackRock έχει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια υδρογονανθράκων στον κόσμο, καθώς έχει επενδύσει 87 δισ. δολάρια στον κλάδο.  

5.       Charles Koch (πρόεδρος και CEO της Koch Industries): Η Greenpeace έχει περιγράψει την Koch Industries σαν τον «βασιλιά των αρνητών της κλιματικής αλλαγής». Ο Charles Koch έχει ιδρύσει το Cato Institute, ένα thinktank γνωστό για τη δράση του στο συντονισμό και τη διασπορά της αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής.

6.        Mitch McConnell (ηγέτης μειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ): Παραδέχθηκε ότι πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο μόλις το 2020, είναι ο αρχιτέκτονας πίσω από τα εμπόδια που βάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι σε πρωτοβουλίες για το κλίμα.

7.       Joe Manchin (Αμερικανός γερουσιαστής): Η ψήφος του κρίνει την τύχη σημαντικών νομοσχεδίων, ενώ ο ίδιος έχει πλουτίσει από δύο εταιρείες άνθρακα που ίδρυσε τη δεκαετία του 1980 και έχει πάρει περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο Δημοκρατικό από τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων.

8.       Mark Zuckerberg (ιδρυτής και CEO του Facebook): Δείχνει συνεχώς μία προθυμία να βγάλει κέρδη από τη διασπορά των ιδεών των αρνητών της κλιματικής αλλαγής.

9.       Rupert Murdoch (ιδρυτής της News Corp): Ως επικεφαλής του Fox News, της Wall Street Journal και πολλών ακόμα, έχει επιβλέψει τη διασπορά παραπληροφόρησης και αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής για δεκαετίες.

10.   David MacLennan (CEO της Cargill): Η εταιρεία γεωργικών προϊόντων έχει ένα μοντέλο κερδοφορίας που στηρίζεται στην καταστροφή του τροπικού δάσους λόγω της παραγωγής σόγιας και μοσχαρίσιου κρέατος.

11.   Richard Edelman (CEO της Edelman PR): Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων βγάζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια δουλεύοντας με εταιρείες υδρογονανθράκων.

12.   Ted Boutrous (εταίρος του νομικού γραφείου Gibson Dunn): Ως επικεφαλής δικηγόρος της Chevron και βασικός εκπρόσωπος όλων των πετρελαϊκών εταιρειών σε δεκάδες περιβαλλοντικές υποθέσεις, θέτει την ατζέντα στην απάντηση της βιομηχανίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News