Ανάπτυξη και βιωσιμότητα: Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Βασικά συμπεράσματα από το 1st Kαθημερινή Athens ESG Summit
Μεικτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται γύρω από το προφίλ της Ελλάδας στα ζητήματα βιώσιμης, φιλικής στο περιβάλλον ανάπτυξης. Τα καλά και τα κακά νέα, όπως παρατέθηκαν στο ESG συνέδριο της Καθημερινής. Τι χρειάζεται να γίνει και πόσο θα κοστίσει.
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάπου στη μέση και χρειάζεται να γίνουν πολλά σε σχέση με το πώς οι εταιρείες θα αντιληφθούν το τι θα πρέπει να εφαρμόσουν, δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα των Καθημερινή Summits αυτήν τη βδομάδα η Κατερίνα Ρόγγα, Principal, Risk Advisory, Risk & Sustainability Services στην Deloitte Greece, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εφαρμογή του ESG στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε τρεις ταχύτητες.
Αμέτοχο το 40% των επιχειρήσεων
Δεν είναι τυχαίο το εύρημα της PwC που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, σύμφωνα με το οποίο, σήμερα, οι 4 στις 10 διοικήσεις επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν τις αρχές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) ως κάτι το οποίο δεν τις αφορά άμεσα, γεγονός που αποκαλύπτει το εύρος της πρόκλησης δεδομένου και του επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης.
Διαβάστε ακόμη: PwC: Απαραίτητος ο μετασχηματισμός ESG για τους οργανισμούς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα | Moneyreview.gr
Μηδενισμός εκπομπών με πενδύσεις 500 δισ. ευρώ
Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, την οποία παρουσίασε ο Γεώργιος Τσόπελας, Chairman & Managing Partner της εταιρείας στο συνέδριο, στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις 500 δισ. ευρώ, αν θέλει η χώρα να πετύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) έως το 2050.
Σύμφωνα με τη μελέτη, από αυτές τις επενδύσεις 75 δισ. ευρώ αποτελούν νέα κεφάλαια και τα υπόλοιπα είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της McKinsey, η απανθρακοποίηση της οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 3%.
Διαβάστε ακόμη: Καθημερινή Summits, ESG – Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές εταιρείες να εφαρμόσουν ESG κριτήρια | Moneyreview.gr
Τα λογιστικά της ενεργειακής μετάβασης
Στο ίδιο πλαίσιο, ο ενεργειακός τομέας θα διπλασιάσει το μέγεθός του, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά, ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης. Όπως αναφέρθηκε, το 60% των απαιτούμενων κεφαλαιουχικών δαπανών μπορεί να ανακτηθεί μέσα από την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων έως το 2050, με το εναπομείναν ποσό να ανακτάται τα επόμενα 10 χρόνια.
Με αργούς ρυθμούς πραγματοποιείται η υλοποίηση δράσεων ΕSG (περιβάλλον-κοινωνία-εταιρική διακυβέρνηση) από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ένα αρκετά μικρό ποσοστό των Ελλήνων CEOs έχουν εντάξει την κλιματική αλλαγή στην στρατηγική για την διαχείριση κινδύνων. Αυτά τα ευρήματα αποτυπώνουν στοιχεία μελετών της PwC, τα οποία παρουσίασε ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC Ελλάδας. Ειδικότερα, παρόλο που 8 στους 10 Έλληνες διευθύνοντες συμβούλους εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, μόλις το 28% έχει εντάξει την κλιματική αλλαγή στην στρατηγική διαχείρισης κινδύνων.
Υψηλότερες θερμοκρασίες, λιγότερος χρόνος
Όσον αφορά στις πρακτικές ESG, ενώ το 58% δηλώνει ότι σκοπεύει να αυξήσει την υλοποίηση ESG δράσεων το επόμενο διάστημα, το υπόλοιπο 42% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μεταβολή. Ο Δημήτρης Σακίπης, ESG Leader, Sustainability and Climate Change Services στην PwC Greece, συμπλήρωσε ότι από το 2023-2024 και οι μη εισηγμένες εταιρείες θα καλούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες για ESG.
Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος μεγάλης μελέτης της διαΝΕΟσις για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα αποκτά συστηματικά υψηλότερη θερμοκρασία, κάτι που επηρεάζει πολλούς τομείς -από τον τουρισμό έως τις αγροτικές καλλιέργειες- προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hotspot, όπου οι κλιματικές συνθήκες επιδεινώνονται ταχύτερα από άλλες περιοχές.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News