PwC: Απαραίτητος ο μετασχηματισμός ESG για τους οργανισμούς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Με την επισήμανση ότι το ESG δεν είναι μια καινούργια προσέγγιση, παρά αποτελεί την μετεξέλιξη της παραδοσιακής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), σε Βιωσιμότητα και αργότερα σε ESG κριτήρια, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δημήτρης Σακίπης, ESG Leader, Sustainability & Climate Change Services, της PwC Ελλάδας στο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit.
Όπως τόνισε ο κ. Σακίπης, στο πάνελ για την Βιώσιμη Χρηματοδότηση, σε μια πρώτη ανάγνωση το ESG φαίνεται να απαντά στις ανάγκες των επιχειρήσεων για πρόσβαση σε ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης και σε μεγαλύτερη βάση επενδυτών. Ωστόσο, η αφετηρία του βρίσκεται στις πιέσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών και της κοινωνίας στο σύνολο της για την εφαρμογή στρατηγικών που λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα για καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση και κοινωνική ισότητα.
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως για τις μη εισηγμένες και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ESG οικοσύστημα δημιουργεί απαιτήσεις σε όλους τους πυλώνες, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Πλέον, τα επενδυτικά funds αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντάσσουν ολοένα και περισσότερο στις αξιολογήσεις τους την ευθυγράμμιση των οργανισμών με τους δείκτες ESG, ως κριτήριο διασφάλισης της επιχειρηματικής αξίας.
Ο μετασχηματισμός ESG αποτελεί στην πραγματικότητα μονόδρομο, που δημιουργεί ευκαιρίες για τους οργανισμούς, εφόσον σχεδιαστεί και υλοποιηθεί αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας το σύνολο των προκλήσεων. Οι νέες αυτές προοπτικές ισοσκελίζουν και την απαιτούμενη δαπάνη διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη αξία.
Μεγάλες είναι οι προκλήσεις και για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος καλείται να χρηματοδοτήσει την ESG μετάβαση της αγοράς. Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με τον κο Σακίπη, ο μετασχηματισμός του κλάδου κρίνεται αναγκαίος, μέσω της ανάπτυξης νέων λειτουργικών μοντέλων αλλά και νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Σε ερώτηση της συντονίστριας του πάνελ, Ευγενίας Τζώρτζη, για το πώς βλέπουν οι μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, ο κος Σακίπης δήλωσε πως η PwC δεν την αντιλαμβάνεται ως μια τυπική διαδικασία συμμόρφωσης αλλά ως κάτι ευρύτερο. Πρόκειται για έναν μετασχηματισμό στρατηγικής σημασίας που προωθεί τη δημιουργία εμπιστοσύνης μέσα από την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εταιρείες μετασχηματίζονται, φέροντας κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα με την τεχνολογία, καινοτομώντας και δημιουργώντας επιχειρηματική αξία ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του αύριο.
Κλείνοντας, συμπλήρωσε πως με στόχο την άμεση ανταπόκριση στις προκλήσεις που δημιουργεί το ESG και την υποστήριξη στους πελάτες της, η PwC πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε στελέχη, εξειδίκευση και εργαλεία και αναδεικνύει το ESG σε στρατηγική προτεραιότητα.
Σημειώνεται ότι το 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit διοργανώθηκε από την εφημερίδα Καθημερινή με την υποστήριξη της PwC Ελλάδας ως Diamond χορηγού.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News