Καθημερινή Summits, ESG – Χ.Α.: Τα ESG κριτήρια αποτελούν το mega trend στις χρηματαγορές
Ανάλυση του αντίκτυπου των ESG Κριτηρίων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
Τα ESG κριτήρια αποτελούν το mega trend στις χρηματαγορές σήμερα και είναι πολύ σημαντικά για τις εταιρείες. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Μιχάλη Ανδρεάδη, Επιτελικού Διευθυντή Λειτουργίας και Ανάπτυξης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση με «Ανάλυση του αντίκτυπου των ESG Κριτηρίων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», στο πλαίσιο του Καθημερινή 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit.
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν η Μαρία Αλεξίου, Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής Ευθύνης & Διακυβέρνησης στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ, η Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Εταιρικών Υποθέσεων, & Βιώσιμης Ανάπτυξης της The Coca-Cola Company για τη Βόρεια Ευρώπη και η Αναστασία Μακρή, Εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Ζέπος & Γιαννόπουλος.
Μιχάλης Ανδρεάδης: Το καινούργιο μότο του καπιταλισμού
«Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι περισσότερα από 400 δισ. δολάρια έχουν κατευθυνθεί σε funds με κριτήρια ESG.
Τα επόμενα χρόνια τα υπό διαχείριση κεφάλαια αναμένεται να φθάσουν στα 37 τρισ. δολάρια, που θα αποτελούν σχεδόν το 37% των κεφαλαίων αυτών. Ουσιαστικά το καινούργιο μότο του καπιταλισμού είναι οι εταιρείες να δημιουργούν βιώσιμα κέρδη για όλους τους stakeholders.
Τα ESG κριτήρια είναι ένα trend που επεκτείνεται και οι εταιρείες θα πρέπει να το είχαν κάνει από χθες. Μέσα στη στρατηγική κάθε επιχείρησης θα πρέπει να υπάρχει και κάποια επιτροπή για να παρακολουθεί πώς μεταμορφώνεται μια εταιρεία».
Μαρία Αλεξίου:Η ένταξη των κριτηρίων αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο
Σε ερώτηση αν τα ESG κριτήρια αλλάζουν το επιχειρηματικό μοντέλο η κ. Αλεξίου απάντησε:
«Το ερώτημα είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Κοιτώντας σε βάθος και εύρος τι σηματοδοτούν αυτά τα κριτήρια σε σχέση με την περιβαλλοντική ευθύνη μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι αλλάζει ο τρόπος που ασκούμε το επιχειρείν.
Κοιτώντας ιστορικά το 2015 θα είναι η χρονιά ορόσημο γιατί δύο πολύ σημαντικές διεθνείς συνθήκες διατύπωσαν με διαφορετικό τρόπο το πώς θα ασκείται η επιχειρηματική αλλά και η οικονομική δραστηριότητα στο μέλλον.
Η πρώτη είναι η συμφωνία του Παρισιού που αφορά τη δέσμευση όλων μας για τη μείωση των ρύπων. Η δεύτερη είναι η εθελοντική συνθήκη για τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030.
Εννέα μόλις χρόνια πριν το 2030 το 95% των επιχειρήσεων είναι εξαρτώμενο από το τραπεζικό σύστημα, μόλις το 10% των εταιρειών που θα έπρεπε να είναι υπόχρεες να ακολουθούν τα πρότυπα της συμφωνίας του Παρισιού το έχουν πράξει. Αυτές οι εταιρείες είναι η εξαίρεση.
Τα ESG κριτήρια δεν αλλάζουν μόνο το επιχειρησιακό μοντέλο, αλλά το οικονομικό μοντέλο γιατί δεν είναι μια αλλαγή που αφορά μόνο μια επιχείρηση ή έναν κλάδο.
Όλοι οι κλάδοι είναι συνδεμένοι μεταξύ τους. Άρα όταν μιλάμε για μια αλλαγή οριζόντια και κάθετη. Άρα σαφέστατα η αλλαγή μεταφράζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο και θα πρέπει να ξεχάσουμε το business as usual, την εποχή που ξέραμε και όλα έδειχναν να λειτουργούν πιο γραμμικά και πιο μονοδιάστατα.
Όταν στο τρίπτυχο μιλάμε για το G μιλάμε όλες τις αλλαγές στη διακυβέρνησή μια εταιρείας.
Όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν μέσα στο συστημικό πλαίσιο της επιχείρησης».
Σίσσυ Ηλιοπούλου: Ξεχάστε το business as usual
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Δελεβέγκου για το αν τάραξε το business as usual η προσαρμογή στα ESG κριτήρια το μοντέλο της Coca Cola, η κ. Ηλιοπούλου σημείωσε:
«Τα ESG έφεραν το πλαίσιο με συγκεκριμένα κριτήρια και με έναν δομημένο τρόπο προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να αναθεωρήσει όλο της το επιχειρησιακό μοντέλο και κατά βάση όλη της τη στρατηγική.
Η βιώσιμη ανάπτυξη γίνεται ο πυρήνας της στρατηγικής και αυτός φέρνει μια σειρά αλλαγών σε επιχειρησιακό επίπεδο τη σχέση της λειτουργίας της εταιρείας στη σχέση με τους κοινωνικούς της εταίρους.
Αυτή δεν είναι μια εύκολη άσκηση το ίδιο της το επιχειρηματικό της μοντέλο γίνεται σε συνεργασία με άλλους, με πρώτους και καλύτερους τους εμφιαλωτές της. Επομένως είναι ένας δομικός μετασχηματισμός σε όλο τον κόσμο και έχουμε θέσει την Ευρώπη ως ηγέτιδα στον μετασχηματισμό μας.
Όλα ξεκινούν από τον εταιρικό μας σκοπό, το οποίο πρόσφατα επικαιροποιήσαμε δεν αλλάξαμε παραμένει ο ίδιος μετά από 135 χρόνια “to refresh the world and make a difference”.
Θέλαμε πάντα να συμβαδίζουμε σε συνάρτηση και σε αρμονία με το περιβάλλον και την κοινωνία.
- Τα ESG προσδιορίζονται στην εταιρεία μας μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες:
- Την κλιματική αλλαγή
- Net zero emissions
- Το νερό
Στην εταιρεία μας θέλουμε να ενδυναμώσουμε ομάδες που έχουν μείνει πιο πίσω και να συμβάλλουμε στην κοινωνική και οικονομική ανάταξη. Η ατζέντα της κλιματικής αλλαγής είναι στο επίκεντρο της ατζέντας, ωστόσο δεν πρέπει να αφήνουμε πίσω τους κοινωνικούς παράγοντες.
Αναστασία Μακρή: Τα κριτήρια ESG θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης
Από τη μεριά της η κ. Μακρή σημείωσε:
«Είμαστε στην εξέλιξη ενός πολύ φιλόδοξου εθνικού σχεδίου για την ενεργειακή μετάβαση. Τα κριτήρια ESG είναι ένα καινούργιο φαινόμενο και αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο κίνητρο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.
Προσβλέπουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος από την πλευρά της ιδιωτικής οικονομίας θα έχει το κίνητρο από μόνος του να κάνει μία στροφή στην πράσινη ενέργεια.
Πώς θα λειτουργήσει στην αγορά ενέργειας;
Εμμέσως περνάμε σε μεγαλύτερη ζήτηση πράσινης ενέργειας. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια αυξανόμενη πίεση να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τελικώς τα δύο αυτά ζητήματα έχουν διάδραση.
Στην ερώτηση αν τα κριτήρια ESG θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση η ερώτηση είναι, ναι. Στην αγορά αυτή τη δυναμική ήδη την βλέπουμε.
Έχουμε δει τα πρώτα πράσινα ομόλογα που εκφράζουν τη δέσμευση για την επένδυση σε πράσινες μορφές ενέργειας, σε δραστηριότητες με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Έχουμε δει τα πρώτα corporate ppa στις διμερείς συμβάσεις στην αγορά ενέργειας., με τους καταναλωτές να αγοράζουν απευθείας από τους παρόχους πράσινη ενέργεια».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News