Green Economy Πέμπτη 7/10/2021, 15:36
GREEN ECONOMY

HAE: Μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2050 – Πρώτη χώρα του Περσικού Κόλπου με «πράσινο» χάρτη

HAE: Μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2050 – Πρώτη χώρα του Περσικού Κόλπου με «πράσινο» χάρτη

Δέσμευση για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050 πραγματοποίησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται πλέον για την πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του Περσικού Κόλπου με σαφή χρονικό ορίζοντα για διακοπή στην εκπομπή αέριων ρύπων.

«Η πρωτοβουλία για μηδενικούς ρύπους των ΗΑΕ θα μας προσφέρει ακρίβεια και θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι. Προηγουμένως, ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επενδύσουν σχεδόν 165 δισ. δολάρια σε καθαρή ενέργεια μέχρι το 2050.

Τα ΗΑΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ συνεισφέρει περίπου το 30% του ΑΕΠ της χώρας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ρυπογόνων κρατών παγκοσμίως, με υψηλότερο επίπεδο ρύπων κατά κεφαλήν σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

HAE: Μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2050 – Πρώτη χώρα του Περσικού Κόλπου με «πράσινο» χάρτη-1

Ο νέος στόχος φέρνει τα Εμιράτα στην ίδια πορεία με την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών, που έχουν προβεί σε αντίστοιχες δεσμεύσεις για μείωση των ρύπων. Επιπλέον, ο χρονικός ορίζοντας το 2050 έχει καθοριστεί από μία μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας ως την τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση του πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στη Γλασκώβη, πολλές ακόμη χώρες έθεσαν σαφές χρονοδιάγραμμα για τους κλιματικούς τους στόχους.

Η κίνηση των ΗΑΕ ενδέχεται να ασκήσει πίεση στη γειτονική Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου παγκοσμίως, προκειμένου να προβεί σε αντίστοιχες δεσμεύσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News