Έξυπνα δίκτυα: Τριπλάσια η εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2026
Περίπου 1.060 τεραβάτ ανά ώρα προβλέπεται πως θα σώζεται ετησίως από την ανάπτυξη των «έξυπνων» δικτύων ηλεκτροδοτησης παγκοσμίως μέχρι το 2026. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Juniper, είναι αντίστοιχη με την ενέργεια που απαιτείται για 42 εκατ. παιχνίδια ποδοσφαίρου στο στάδιο Wembley. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «έξυπνα» δίκτυα που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σώζουν περίπου 316 τεραβάτ ανά ώρα φέτος.
Τα έξυπνα δίκτυα πρόκειται να συμβάλλουν αφενός στη βιωσιμότητα, αφετέρου στην ενεργειακή ασφάλεια, σύφμωνα με τη σχετική έκθεση της Juniper. Ειδικότερα, εφόσον στην επόμενη δεκαετία αναμένεται ενίσχυση της συμβολής των ΑΠΕ στο παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτροδότησης, απαιτούνται δίκτυα, τα οποία θα ανταποκρινονται και στις αντίστοιχες ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών. Μάλιστα, η Juniper αναμένει πως τις καλύτερες επιδόσεις θα σημειώσουν όσοι παροχοι μπορέσουν να συνδυάσουν καλύτερα τα analytics (με τα οποία οι εταιρείες θα μπορούν να λάβουν τις καλύτερες διαχειριστικές αποφάσεις) με αισθητήρες χαμηλού κόστους και το εύρος της συνδεσιμότητας.
Επενδύσεις
Το λογισμικό των «έξυπνων» δικτύων αναλύει την ενεργειακή χρήση σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να προσαρμόζουν ανάλογα τις παροχές τους. Συνεπώς, τα δίκτυα αυτά αναμένεται να διευκολύνουν την παροχή ενέργειας, καθως και να μειώσουν το κόστος των σχετικών υπηρεσιών. Προβλέπεται πως μέχρι το 2026, θα καταβληθούν 38 δισ. δολάρια ετησίως για τη δημιουργία έξυπνων δικτύων, ενώ μέχρι το 2021 οι σχετικές δαπάνες ανέρχονταν στα 12 δισ. δολάρια ανά έτος.
Ήδη έχουν αυξηθεί οι υποδομές για έξυπνα δίκτυα, ενώ μέχρι το 2026 αναμένεται πως οι έξυπνοι μετρητές (οι συσκευές που καταγράφουν πληροφορίες σχετικές με την ενεργειακή κατανάλωση) θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. μέχρι το 2026 παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.1 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρότι, όμως, πρόκειται για αύξηση της τάξης του 95% περίπου, θα σημειωθούν τεράστιες διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Η δυτική Ευρώπη, η Βόρειος Αμερική και ιδίως η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κίνα πρόκειται να κάνουν μεγάλα βήματα στον χώρο, ενώ η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Μέση Ανατολή θα μείνουν πίσω. Σύμφωνα με την Juniper, οι πάροχοι οφείλουν να ασκήσουν έντονες πιέσεις στις κυβερνήσεις, προκειμένου να υιοθετηθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση των «έξυπνων» δικτύων.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News