ΑΔΜΗΕ: Έρχεται ο διαγωνισμός για τον στρατηγικό εταίρο στην Αριάδνη
Ολοκληρώθηκε από τη ΡΑΕ η αξιολόγηση της Σύμβασης Παραχώρησης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική του «Αριάδνη» καθώς και του σχεδίου Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης. Η ανεξάρτητη αρχή απέστειλε σχετικές παρατηρήσεις και έτσι ανοίγει πια ο δρόμος για την προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής, η οποία αναπτύσσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη – Αττική.
«Με τις κατευθύνσεις της ΡΑΕ διασφαλίζεται ότι ο τεχνικός σχεδιασμός της διασύνδεσης πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον Διαχειριστή, ο οποίος επιπλέον διατηρεί την πλήρη εποπτεία και έλεγχο επί της κατασκευής του έργου μέχρι την τελική υλοποίησή του», αναφέρει η Αρχή.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ «η υλοποίηση της Β΄Φάσης της Διασύνδεσης της Κρήτης προωθείται κατά τρόπο που ισόρροπα σταθμίζει και ικανοποιεί τον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Διαχειριστή αλλά και το δημόσιο συμφέρον στην εύθετη ολοκλήρωση του έργου, υπό καθεστώς νομικής ασφάλειας και όρους που εγγυώνται την αποτελεσματική τήρηση των αρχών της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και του ανταγωνισμού σε σχέση με την ανάπτυξη της καίριας αυτής υποδομής».
Στα σκαριά η διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου
Άμεσα θα αρχίσει εν τω μεταξύ η υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τους αναδόχους, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του διαχειριστή στην 85η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη στις αρχές του Οκτώβρη ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών και για τα τρία υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων: τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, αλλά και για το ελληνικό τμήμα της διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, «έτσι ώστε να τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα», διευκρίνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτόν μάλιστα τόνισε ότι χάρη στα έργα του ΑΔΜΗΕ, «το 2030 θα βρει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας πολύ πιο κοντά στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και πολύ πιο έτοιμο απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».
Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ, ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι κινείται σε δύο άξονες, που είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, καθώς, όπως τόνισε, «εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε «γηρασμένο» εξοπλισμό και αντικαθιστούμε κυκλώματα και στοιχεία, κυρίως αυτομετασχηματιστές και διακόπτες που υπέστησαν φθορές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος παρατεταμένος καύσωνας ή η Μήδεια τον περασμένο χειμώνα».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News