Morgan Stanley: Τι στο καλό συμβαίνει με τα εμπορεύματα;
Καθώς ο κόσμος ξεκινά το ταξίδι του προς το λεγόμενο «net zero», δηλαδή τον στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων, τα πράγματα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα στις αγορές εμπορευμάτων, επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley: Η προσφορά του άνθρακα θα έπρεπε να ξεπερνά τη ζήτηση, το φυσικό αέριο θα έπρεπε να είναι άφθονο και το οριακό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα έπρεπε να προσεγγίζει το μηδέν, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίρνουν τα ηνία.
Βέβαια, η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα απέχει πολύ από αυτό, οδηγώντας τους αναλυτές της Morgan Stanley να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ενώ όλα τα παραπάνω ενδέχεται να αποδειχθούν τελικά αληθινά, ο δρόμος από εδώ έως το «net zero» θα έχει πολλές αναπάντεχες στροφές.
Τι συμβαίνει, όμως, σήμερα στις αγορές; Ενώ η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα έπιασε «ταβάνι» το 2013, η τιμή του θερμικού άνθρακα βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο ιστορικό υψηλό της, έχοντας υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στα 180 δολάρια/τόνο.
Το ίδιο συμβαίνει με το LNG, το οποίο έχει σημειώσει ράλι από τα 7 δολάρια στα 20δολάρια/mmbtu τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας επίσης σε ιστορικό υψηλό.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί παράλληλα, κάτι που με τη σειρά του εκτόξευσε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος: Οι τιμές στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί από τα 50 ευρώ στα 150ευρώ/MWh, που επίσης αποτελούν ρεκόρ.
Και οι τιμές του αλουμινίου έχουν εκτιναχθεί από τα 2.000 δολάρια/τόνο που ήταν στις αρχές του έτους στα 2.900 δολάρια σήμερα.
Όλα αυτά, είναι ασυνήθιστα, ειδικά καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ανακάμψει ακόμα πλήρως από την κρίση του κορωνοϊού, όπως διαπιστώνει η Morgan Stanley.
Αναζητώντας, λοιπόν, τους λόγους πίσω από αυτά τα παράξενα και ταυτόχρονα ράλι, ο οίκος καταλήγει εκεί όπου συνήθως βρίσκονται πολλές αιτίες των παράξενων φαινομένων της οικονομίας, στην Κίνα.
Ο συνδυασμός της μετα-πανδημικής ανάκαμψης και του ασυνήθιστα ζεστού καιρού έχει αυξήσει απότομα την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος του ρεύματος στην Κίνα παράγεται από άνθρακα, όμως η εγχώρια παραγωγή άνθρακα δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Και την ίδια στιγμή, λόγω της ξηρασία σε σημεία της Κίνας, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια επίσης αδυνατούν να καλύψουν το κενό.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τοπικές αρχές εφαρμόζουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με την τήξη αλουμινίου -που είναι μία ιδιαίτερα ενεργοβόρος διαδικασία- να πέφτει θύμα των μέτρων αυτών.
Όλα αυτά αναγκάζουν την Κίνα να στραφεί σε ξένες αγορές άνθρακα και LNG, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης να είναι σημαντικά μειωμένες φέτος το καλοκαίρι.
Και την ίδια στιγμή, η σχετική άπνοια που επικράτησε στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, οδήγησε σε απογοητευτική παραγωγή ρεύματος από τα offshore αιολικά πάρκα, αυξάνοντας τη ζήτηση για φυσικό αέριο.
Με την προσφορά αερίου από τη Ρωσία και αλλού να αντιμετωπίζει περιορισμούς, η Ευρώπη δεν μπόρεσε να συσσωρεύσει τα αποθέματα που συνήθως χτίζει το καλοκαίρι. Έτσι, τα αποθέματα είναι ασυνήθιστα χαμηλά για την εποχή και ο χειμώνας ακόμα δεν έχει αρχίσει. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η Morgan Stanley καταλήγει σε τρία συμπεράσματα:
Πρώτον, αυτή η αλληλουχία γεγονότων δείχνει πόσο αλληλένδετες είναι οι αγορές εμπορευμάτων. Μία ξηρασία στην Κίνα μπορεί να ανεβάσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία αλλά και ενός κουτιού αναψυκτικού στις ΗΠΑ.
Δεύτερον, φέτος αποδείχθηκε πόσο δύσκολο είναι να προβλέψει κανείς αυτές τις κινήσεις. Μόλις πριν από μερικούς μήνες, όλοι πίστευαν ότι αυτά τα εμπορεύματα ήταν σε αφθονία και η προσφορά θα αυξανόταν και άλλο με τον καιρό.
Και τρίτον, όλα αυτά δείχνουν πόσο μικρά είναι τα περιθώρια ασφαλείας στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
Τις επόμενες δεκαετίες, ο κόσμος θα χρειαστεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο παράγει και καταναλώνει ενέργεια, προειδοποιεί η Morgan Stanley. Μέχρι στιγμής, το ενεργειακό σύστημα προσαρμόζεται γρηγορότερα στο κομμάτι της προσφοράς από ό,τι στο κομμάτι της κατανάλωσης.
«Ο κόστος βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια στο μονοπάτι της απανθρακοποίησης, επομένως αυτό δημιουργεί την πιθανότητα περαιτέρω αστάθειας και πιέσεων στο μέλλον», τονίζουν οι αναλυτές. Και προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές πέραν της ενέργειας και των αγορών εμπορευμάτων, αφού θα επηρεάσουν τα πάντα, από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, έως την πολιτική.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News