Green Economy Παρασκευή 17/09/2021, 20:15
GREEN ECONOMY

ΔΕΗ: H πρώτη πώληση «πακέτου» λιγνιτικής ενέργειας

Σε ποια τιμή έγινε

ΔΕΗ: H πρώτη πώληση «πακέτου» λιγνιτικής ενέργειας

Ενεργοποιήθηκε πριν λίγο η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν για την άρση της μονοπωλιακής θέση της ΔΕΗ στο λιγνίτη, καθώς γεγονός αποτελεί η πρώτη πώληση προς τρίτους προθεσμιακού συμβολαίου βασισμένο στη λιγνιτική παραγωγή της Επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΕΧ). 

Η συναλλαγή έλαβε χώρα στη βάση της πρόσφατης εγκριτικής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10 Σεπτεμβρίου) πριν τη νομοθέτηση του μέτρου από την ελληνική Βουλή, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, καθώς τα πρώτα συμβόλαια θα πρέπει να έχουν συναφθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου και τα πρώτα «πακέτα» λιγνιτικής παραγωγής να έχουν παραδοθεί έως το τέλος του έτους.  

Το πακέτο διατέθηκε στην τιμή των 153,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή με μικρό discount έναντι της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας (DAM), η οποία καθορίστηκε στα 157,04 ευρώ.

Η σημερινή εξέλιξη ερμηνεύεται από την αγορά ως ένδειξη της βούλησης της ΔΕΗ να διαθέσει επαρκείς ποσότητες ενέργειες το ταχύτερο δυνατό, θέλοντας να αξιοποιήσει τη συγκυρία των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει να πουλάει ανά τρίμηνο προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στόχος είναι οι αγοραστές να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή κάθε ημέρα, με απώτερη επιδίωξη να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά, καθώς και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News