BofA: Οι καλύτερες και οι χειρότερες τράπεζες στα κλιματικά stress tests
Τα κλιματικά stress tests στα οποία θα υποβάλει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σχεδιασμένα για να φέρουν την επανάσταση στις χορηγήσεις δανείων, με τον διπλό στόχο του να γίνουν οι τράπεζες ασφαλέστερες αλλά και να ενθαρρυνθούν να χρηματοδοτήσουν τα τρισεκατομμύρια των επενδύσεων που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι των μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050. Η Bank of America επιχειρεί, με σημερινή της έκθεση, να εντοπίσει τις τράπεζες που θα «κοπούν» στα κλιματικά stress tests και άρα θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια αλλά και εκείνες που προηγούνται στην πράσινη μετάβαση.
Η ανάλυση της BofA έρχεται να απαντήσει σε πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο τα κλιματικά stress tests θα μπορούσαν να πλήξουν τα μερίσματα των τραπεζών, αλλά και σε ανάλυση της ΕΚΤ που έλεγε, πρόσφατα, ότι τα δύο τρίτα των τραπεζών απέτυχαν να φέρουν τα σχέδιά τους στο ύψος των προσδοκιών των αρχών.
Σύμφωνα με τα όσα έγραφε την 1η Σεπτεμβρίου το Bloomberg, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να προετοιμαστούν για τα stress test που θα γίνουν το 2022, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο ευάλωτος είναι ο κλάδος στην κλιματική αλλαγή. Οι τράπεζες καλούνται να δείξουν πώς θα επηρεαστεί ο ισολογισμός τους έως το 2050. Τα αποτελέσματα θα ποσοτικοποιηθούν, ενδεχομένως επηρεάζοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
«Οι συνέπειες είναι, ως συνήθως, αρκετά ξεκάθαρες: Υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. «Το ερώτημα είναι για ποιον και πότε», εξηγούν.
Ποιες είναι οι τράπεζες που έχουν μείνει πίσω;
Με δεδομένο ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ έχουν κάνει σαφή τη σημασία της ατζέντας του net zero 2050, ποιες είναι οι τράπεζες που δεν κάνουν τον απαραίτητο σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή; Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Bank of America, πρόκειται κυρίως για τις τράπεζες που έχουν πιο πιεστικά ζητήματα να ασχοληθούν. «Γιατί να ανησυχείς για το 2050 όταν το πληροφοριακό σου σύστημα ή το χαρτοφυλάκιο δανείων σου είναι έτοιμο να καταρρεύσει;», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανάλυση.
Συνεπώς, η BofA πιστεύει ότι μόνο για τις τράπεζες που βρίσκονται «στην ουρά» θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για το 2021 ή το 2022. Πρόκειται για τράπεζες που έχουν άλλα, πολύ σημαντικότερα προβλήματα, και άρα σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, δεν ανήκουν στον πυρήνα των εισηγμένων τραπεζών της Ευρωζώνης.
Ποιες τράπεζες προηγούνται
Η BofA πιστεύει ότι το Green Asset Ratio θα μπορούσε να γίνει ο «δείκτης-κλειδί» για τις τράπεζες, κάτι σαν το καινούργιο Common Equity Tier 1.
«Είναι νωρίς για να κρίνουμε τις εισηγμένες τράπεζες, γιατί τα διαθέσιμα στοιχεία είναι τόσο λίγα, αλλά έχουμε ένα σημείο εκκίνησης: Η ομάδα των ομολόγων μας θεωρεί ότι οι τράπεζες που εκδίδουν πράσινα ομόλογα είναι πιθανότερο να ακολουθούν μία ουσιαστική πράσινη μετάβαση», αναφέρει η μελέτη.
Με βάση το κριτήριο αυτό, οι BBVA, ING, Raiffeisen και Caixabank ξεχωρίζουν, γιατί έχουν κινηθεί από νωρίς με πράσινα ομόλογα. Η BofA θεωρεί ότι η BBVA, η μοναδική τράπεζα με πράσινο κεφάλαιο AT1, ενδεχομένως να είναι αυτή που προηγείται από όλες τις άλλες.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News