Εκτινάχθηκαν ζήτηση και τιμές στο πιο «ανεπίθυμητο» εμπόρευμα του κόσμου
Ο αυστραλιανός θερμικός άνθρακας στο λιμάνι του Νιουκαστλ – ο οποίος αποτελεί «βαρόμετρο» συνολικά για την παγκόσμια αγορά – έχει δει την τιμή του να εκτινάσσεται κατά 106% σε πάνω απο 166 δολάρια ανά μετρικό τόνο φέτος.
Ο εβδομαδιαίος δείκτης που στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε κατρακυλήσει στα 46,18 δολάρια, τώρα φαίνεται να οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό ρεκόρ των 195,20 δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2008.
Η «αναγέννηση» αυτή του θερμικού άνθρακα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λεγόμενη ενεργεική μετάβαση.
Το αντίστοιχο νοτιοαφρικανικό συμβόλαιο του εμπορεύματους έκλεισε την εβδομάδα, που έληξε την 13η Αυγούστου, στα 137,06 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έχοντας ενισχυθεί περισσότερο από 55% από τις αρχές του έτους. Και τούτο παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα από τα ανεπιθύμητα εμπορεύματα στον πλανήτη, δεδομένης της παγκόσμιας προσπάθειας να μπει φρένο στις ρυπογόνες εκπομπές αερίων και να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.
Για να αντιληφθεί κανείς πόσο εντυπωσιακό είναι το ράλι της τιμής, αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ έχει αντίστοιχα ενισχυθεί 33% φέτος.
Τα δεδομένα αυτά έρχονται στον απόηχο της δραματικής προειδοποίησης του ΟΗΕ ότι ο κόσμος πρόκειται να βιώσει τραγικές καταστάσεις στο άμεσο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή σήμανε «κόκκινο συναγερμό», επισημαίνοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα σπάσει το κρίσιμο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου σε μόλις μία δεκαετία, καθιστώντας ακόμη πιο συχνά φαινόμενα όπως οι ακραίοι καύσωνες, οι φονικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες.
Ο οίκος Fitch υπολογίζει ότι ο άνθρακας εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς έχει μερίδιο άνω του 35% στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Στα ύψη είναι η χρήση του στην Ινδία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ. Από την άλλη Ε.Ε. και ΗΠΑ ευθύνονται μόνο για το 10% της παγκόσμιας ζήτησης θερμικού άνθρακα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News