Το φθηνό φυσικό αέριο μόλις μας τελείωσε – Άλμα 1.000% στην Ευρώπη
Άλμα 1.000% στις τιμές της Ευρώπης
Η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου έχει περάσει ανεπιστρεπτί, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο, κατά την οποία η ενέργεια θα είναι σαφώς ακριβότερη, προκαλώντας πολλαπλές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για τη θέρμανση των νοικοκυριών (ιδίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη), ήταν μέχρι πρότινος άφθονο και φθηνό.
Όμως, αυτό ισχύει για το παρελθόν. Πλέον, η δραματική αύξηση της ζήτησης ξεπερνάει κατά πολύ τη διαθέσιμη προσφορά, με αποτέλεσμα οι τιμές αερίου να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η εν λόγω τάση εδράζεται, μεταξύ άλλων, και στην ευρύτερη στροφή προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, καθώς το αέριο θεωρείται ως ιδανικός αντακαταστάτης του επιβλαβούς για το περιβάλλον άνθρακα.
«Το αέριο θα αποτελεί το μεταβατικό καύσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, ενόσω οι χώρες δεσμεύονται να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου» εξηγεί ο Chris Weafer, εκτελεστικός διευθυντής της Macro-Advisory Ltd. «Η τιμή του αερίου είναι πιο πιθανό να παραμείνει υψηλή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και να αυξηθεί περαιτέρω σε μακροπρόθεσμο επίπεδο» σπεύδει να προεξοφλήσει.
Ισχυρή ζήτηση, αύξηση τιμών
Μέχρι το 2024, η ζήτηση για αέριο αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 7% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με τη ζήτηση για υγροποιημένο αέριο (LNG) να αυξάνεται κατά 3,4% ετησίως έως το 2035, όπως εκτιμά η εταιρεία McKinsey.
Η εκτίναξη της ζήτησης συνεπάγεται εκτίναξη της τιμής, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση των επενδύσεων σε νέα project φυσικού αερίου. Αυτή η κατάσταση, με τη σειρά της, τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, καθιστώντας ακριβότερη την παραγωγή σχεδόν όλων των προϊόντων.
Οι καταναλωτές δε, πέραν των αυξημένων τιμών στο καλάθι των αγορών, θα κληθούν να πληρώσουν και υψηλότερους λογριασμούς ρεύματος, καθώς το πλυντήριο ρούχων και το μαγείρεμα θα ακριβύνουν σημαντικά.
Ενδεικτικά, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1.000% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ η τιμή στην Ασία έχει σχεδον εξαπλασιαστεί. Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει φθηνή εγχώρια παραγωγή, οι τιμές έχουν χτυπήσει το ανώτερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News