Νέο «Εξοικονομώ»: Τα νέα κριτήρια και τα ποσοστά επιδότησης
Τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ», που θα έχει προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ με τη μόχλευση υπερβαίνει το 1 δις. ευρώ) και επιδιώκει να καλύψει περί τα 50.000 νοικοκυριά.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου όπου παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου προγράμματος μαζί με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Στασινού στόχος είναι η διαδικασία της υπαγωγής των αιτήσεων να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και η υλοποίηση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών που θα υπαχθούν (που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 12μήνου επί ποινή απένταξης) να ξεκινήσει στις αρχές του 2022.
Τονίστηκε επίσης ότι επιδιώκεται να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα (αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών και περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας), με το μικρότερο δυνατό κόστος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την ενεργειακή αποδοτικότητα που προβλέπει το –υπό αναθεώρηση- Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που κάνει λόγο για την αναβάθμιση συνολικά 600.000 κατοικιών έως το 2030.
Κατά τη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι με το νέο «Εξοικονομώ» ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 38% σε σχέση με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η εξοικονομούμενη ενέργεια (ανά εκατομμύριο κιλοβατώρες) θα αυξηθεί κατά 43% και οι στεγασμένοι χώροι που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά θα αυξηθεί κατά 37%, υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Το ποσοστό της μέσης επιδότησης διαμορφώνεται στο 62% , ενώ για τα φτωχότερα νοικοκυριά μπορεί να φτάσει στο 75%.
Μια από τις βασικές καινοτομίες του προγράμματος είναι ότι δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, που θα έχουν διακριτή λίστα ιεράρχησης σε σχέση με τους υπόλοιπους Προκειμένου μάλιστα να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ευάλωτα νοικοκυριά στο πρόγραμμα, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ισχυρού και ασφαλές για τις τράπεζες εγγυοδοτικού εργαλείου, μέσω του οποίου θα καλυφθεί η ίδια συμμετοχή.
Όπως έχει ήδη γράψει το «MR», το σύστημα ένταξης με σειρά προτεραιότητας που ίσχυε στα προηγούμενα προγράμματα καταργείται και εισάγεται σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, που διαμορφώνονται ως εξής:
Ενεργειακά κριτήρια:
-Ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (βάσει προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων και της εκτιμώμενης ετήσιας) 50 %.
-Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5 %).
-Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7 %).
-Η παλαιότητα κατασκευής (3 %).
Εισοδηματικά κριτήρια
-Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15 %).
Κοινωνικά κριτήρια
-Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5 %).
-Μονογονεϊκή οικογένεια (5%)
Μακροχρόνια άνεργος (5%)
-ΑΜΕΑ (5%)
Ποσοστά επιδότησης
-Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.
-Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό , ποσοστό 70 %.
-Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 %
-Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.
-Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.
Εκτός από τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα επιδοτείται η εκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας (που θα είναι υποχρεωτική), οι αμοιβές των μηχανικών και οι απαιτούμενες άδειες.
Η πλατφόρμα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων θα λειτουργεί στο ΤΕΕ και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.
Καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης. Η υπαγωγή τους θα γίνεται όπως προαναφέρθηκε με την μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης, Μετά την υποβολή θα ανακοινώνεται η βαθμολογία του κάθε αιτούντος. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής και αφού οριστικοποιηθούν οι πίνακες κατάταξης, θα καταρτίζεται ο πίνακας υπαγωγής αιτήσεων, σύμφωνα με τους διαθέσιμους πόρους ανά νομό (και όχι ανά περιφέρεια, όπως προηγουμένως). Επισημάνθηκε επίσης ότι θα υπάρχει και πίνακας επιλαχόντων, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού θα μπορεί να υπαχθεί και μέρος αυτών στο νέο «Εξοικονομώ».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News