Έρχεται υπερδιπλασιασμός της επιδότησης για ηλεκτρικά ταξί
Πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση έως και 2.000 ταξί με νέα
Υπερδιπλασιασμό της επιδότησης για την αντικατάσταση ταξί με νέα ηλεκτρικά οχήματα προβλέπει πρόγραμμα που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη δράση αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, κατά τη συνάντησή του σήμερα με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès. Όπως είπε, το πρόγραμμα είναι ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά την αντικατάσταση έως και 2.000 ταξί με νέα, ηλεκτρικά οχήματα, στο πλαίσιο του οποίου η επιδότηση θα υπερδιπλασιαστεί και θα ανέλθει σε 22.500 ευρώ, μαζί με την απόσυρση, από 10.500 ευρώ που είναι τώρα.
Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στην αναπληρώτρια πρωθυπουργό του Βελγίου τους βασικούς άξονες της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει εκπονήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα και φιλόδοξα σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Ευρώπη» και ότι πάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση πράσινων δράσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990 και στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε ποσοστό 67% στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030. Όπως είπε, τα επόμενα έτη θα υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις που αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, στην απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στην αξιοποίηση του υδρογόνου.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν εκτενώς το θέμα των υπεράκτιων πάρκων ΑΠΕ. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου τόνισε ότι οι εταιρείες της χώρας της διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία θαλάσσιων πάρκων ενέργειας, ενώ ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία για το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τα έργα αυτά στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med και το υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Euro Asia Interconnector.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News