Σνάμπελ: Η ΕΚΤ να μειώσει τα ομόλογα εταιρειών που μολύνουν τον πλανήτη
Στροφή στα πράσινα ομόλογα υπέδειξε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δηλώνοντας πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να στραφεί σε αγορές εταιρικών ομολόγων, επιχειρήσεων που είτε μολύνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα, είτε έχουν υιοθετήσει θετική στάση υπέρ της μείωσης των εκπομπών ρύπων.
Η παρέμβαση της Σνάιμπερ αποκτά ιδιαίτερα σημασία σε μία περίοδο που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαδραματίσουν πιο δυναμικό ρόλο απέναντι στην κλιματική αλλαγή, υιοθετώντας και πράσινα κριτήρια στη διαμόρφωση της νομισματικής στρατηγικής τους.
Η Σνάμπελ έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης πιο πράσινων κριτηρίων στη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ, όμως η ιδέα της εξαίρεσης των πλέον ρυπογόνων εταιρειών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι σαφώς πιο τολμηρή και σίγουρα θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης για να αλλάξουν τις πρακτικές τους.
Η Σνάμπελ υποστήριξε την αγορά περισσότερων πράσινων ομολόγων, εκτιμώντας πως η στήριξη τέτοιων εκδόσεων θα ήταν μια σαφέστερη δέσμευση προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των στόχων για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Θυμίζουμε πως διεθνείς περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ πως τα κριτήρια που έχει θέσει για την αγορά εταιρικών ομολόγων, ήτοι δηλαδή βάσει της αναλογίας που αντιπροσωπεύουν στο σύνολο της αγοράς, καταλήγουν να ευνοούν μεγάλες επιχειρήσεις που είναι και αρκετά ρυπογόνες, όπως μεγάλες βιομηχανίες και εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις να αλλάξει τα κριτήρια της, γεγονός που έχει εμφανιστεί να υποστηρίζει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη μάχη μεταξύ «περιστεριών» και «γερακιών» στο συμβούλιο της ΕΚΤ, οι πρώτοι κατάφεραν μια σημαντική νίκη στις αρχές του μηνός, όταν ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, αναγκάστηκε να κάνει πίσω στις ενστάσεις του αναφορικά με την πρόταση που είχε κατατεθεί για την αγορά λιγότερων ομολόγων από επιχειρήσεις που συγκαταλέγονται στους μεγάλους ρυπαντές. Οι αλλαγές αυτές θα ενσωματωθούν στο σχέδιο της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ, που υπολογίζεται να είναι έτοιμο προς εφαρμογή μέσα στο φθινόπωρο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News