Πόσα θα πληρώνατε για μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης;
Η τιμή του τόφου έχει πάρει την ανιούσα
Εσείς πόσο χρήματα θα ήσασταν διατεθειμένοι να πληρώσετε, προκειμένου να αγοράσετε μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες; Μπορεί το δίλημμα να αφορά τους Αμερικανούς, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα.
Εξάλλου, στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια αυξανόμενη τάση προς τις πιο πρωτεϊνούχες τροφές. Όμως, όλες οι βασικές πηγές καθίσταται ολοένα και ακριβότερες. Από το μοσχάρι και το χοιρινό έως το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, οι τιμές ανεβαίνουν όσο η ζήτηση ανεβαίνει κι αυτή.
Ακριβής η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα τα φασόλια, η τιμή των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω του συνδυασμού των μειωμένων αποθεμάτων και της αυξημένης ζήτησης.
Η τιμή των φασολιών, όμως, επηρεάζει και το τυρί τόφου, το οποίο αποτελεί μια «βόμβα» πρωτεΐνης, την οποία προτιμούν ολοένα και περισσότερο οι Αμερικανοί. Το τόφου παρασκευάζεται από φασόλια, νερό και σόγια, τα οποία αναμειγνύονται και στη συνέχεια πήζουν, όπως το παραδοσιακό τυρί.
Εκατό γραμμάρια τόφου έχουν 110 θερμίδες αλλά και 15 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι πηγή ασβεστίου, χαλκού, σελήνιου, ψευδαργύρου κι άλλων θρεπτικών συστατικών. Αντίθετα, είναι «φτωχό» σε λιπαρά και χοληστερίνη.
Το τόφου είναι αρκετά δημοφιλές στις αλυσίδες εστιατορίων κινεζικής και ασιατικής κουζίνας, ενώ σταδιακά εισέρχεται και στα σπίτια των Αμερικανών. Τον Απρίλιο του 2021, χαρακτηριστικά, η κατανάλωση σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με τον Απρίλιο 2020, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 370 εκατ. ευρώ σε ετήσιο επίπεδο.
Όμως, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 (+5% τον Μάιο), οι τιμές των τροφίμων έχουν πάρει την ανιούσα, συμπαρασύροντας κι αυτές του τόφου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News