Πώς η Τουρκία έγινε η μεγαλύτερη χωματερή πλαστικών σκουπιδιών
Εισάγει τεράστιες ποσότητες από Βρετανία, Ε.Ε.
Το 40% των πλαστικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ή αλλιώς 210.000 τόνοι, κατέληξαν το προηγούμενο έτος στην Τουρκία. Κι αντί να ανακυκλωθούν, γέμισαν τους δρόμους, τα χωράφια και τα ποτάμια, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή.
Αυτό καταγέλλει, μεταξύ άλλων, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, η οποία χαρακτηρίζει τη γειτονική χώρα ως τη «μεγαλύτερη χωματερή πλαστικών σκουπιδιών» της Ευρώπης, ζητώντας παράλληλα από το Λονδίνο να «αναλάβει τις ευθύνες του».
Οι ισχυρισμοί της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης προέλθαν από επί τόπιες έρευνες σε 10 διαφορετικές περιοχές της νότιας Τουρκίας, όπου βρέθηκαν πλαστικές σακούλες και πλαστικές συσκευασίες από βρετανικά σούπερ μάρκετς και καταστήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, μάλιστα, ανάμεσα στα «ευρήματα» ήταν και μια συσκευασία από τεστ αντιγόνου κατά της Covid-19.
To Ηνωμένο Βασίλειο παράγει τις υψηλότερες ποσότητες πλαστικού ανά κάτοικο από κάθε άλλη χώρα, πλην των ΗΠΑ, στέλνοντας τα απορρίμματά του κυρίως σε Τουρκία, Μαλαισία και Πολωνία.
Ειδικά η Τουρκία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, εισάγει σχεδόν το 40% των βρετανικών πλαστικών απορριμμάτων, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2016, όταν εισήγαγε περίπου 12.000 τόνους.
Όμως, η εν λόγω τάση δεν παρατηρείται μόνο στο Ην. Βασίλειο, καθώς και τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν το 2020 ποσότητες πλαστικών 20 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 2016.
«Περίπου 241 φορτηγά με πλαστικά απορρίμματα έρχονται κάθε μέρα στην Τουρκία από την Ευρώπη. Είμαστε η μεγαλύτερη χωματερή πλαστικών της Ευρώπης» επισημαίνει ο Νιχάν Τεμίζ Ατάς, επικεφαλής του τουρκικού τμήματος της Greenpeace.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News