IEA: Εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ το 2020
Ακρως ενθαρυντικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς έδειξαν ότι η παραγωγική τους ικανότητα αυξήθηκε πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα δύο δεκαετιών, με την υπηρεσία να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για την παραγωγή της αιολικής και ηλιακής ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος.
Οι ΑΠΕ αποτέλεσαν τη μοναδική πηγή ενέργειας για την οποία αυξήθηκε η ζήτηση πέρυσι, καθότι τα lockdowns στη διάρκεια της πανδημίας έπληξαν την κατανάλωση όλων των υπόλοιπων καυσίμων, καθώς οι κυβερνήσεις ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία εργοστασίων, οι αεροπορικές καθήλωσαν στο έδαφος τα αεροσκάφη σταματώντας τα ταξίδια και οι καταναλωτές παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε πέρυσι κατά 45% από τα επίπεδα του 2019, γνωρίζοντας τη μεγαλυτερη αύξηση από το 1999, καθώς δημιουργήθηκαν πάρκα αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε όλες τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα πάντα με την ΙΕΑ. Η αύξηση των 280 γιγαβάτ το 2020 αποδίδεται εν μέρει στην ολοκλήρωση μεγαλόπνοων προγραμμάτων προτού οι κυβερνήσεις σταματήσουν τις επιδοτήσεις σε Κίνα, ΗΠΑ και Βιετνάμ. Επίσης, η ΙΕΑ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 25% το 2021 και 2022, που σημαίνει επιπλέον 270 και 280 γιγαβάτ αντίστοιχα τα δύο επόμενα έτη.
Η αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμπίπτει με τις προσπάθειες των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ομως, παρότι οι ΑΠΕ κερδίζουν έδαφος, τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στον κόσμο. Το 2019, προτού ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας εκπροσώπησαν το 81% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, ποσοστό που αναμένεται να μειωθεί στο 76% έως το 2030, σύμφωνα με την ΙΕΑ.
Οι αυξανόμενες δε, επενδύσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ινδία και Λατινική Αμερική σε ΑΠΕ θα αντισταθμίσουν το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων στην Κίνα. Μόνο η Ε.Ε. σχεδιάζει να δαπανήσει 1 τρισ.δολάρια για να επιτύχει το στόχο της για ουδετερότητα στο διοξείδιου του άνθρακα έως το 2050.
moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News